Den norrøne julaFor meg handler jula om alt det koselige og tradisjonene; gaver, gløgg, pepperkaker, advent, snø og mye mer. Jeg tenker at det er mine og min families tradisjoner, men de stammer fra et sted en gang for lenge, lenge siden.

For å komme til opprinnelsen av den nordiske julen må man dra tilbake, før kristendommen kom med sine tradisjoner. Den nordiske julen startet i midtvinter som er den 12 januar og fortsatte videre i noen dager. Hvorfor julen ble feiret i starten er ikke forskerne helt enige om. Noen mener det var for solens gjenkomst mens andre mener en fest for fruktbarhet. De tror også at festen ble holdt for døde forfedre som vendte hjem rundt midtvinter. Det som er ganske sikkert er at en av grunnene til at de feiret jul var for gudene og et godt år. Under feiringen ofret de dyr og drakk øl.

Jol eller jolablot er det opprinnelige navnet for jul. Ordet kommer fra urgermansk som er opphavet til blant annet det skandinaviske, tyske og engelske språket og betyr feiring. Den tidligste skriftlige kilden hvor vi får vite om Jol er i Haralds kvadet som ble skrevet rundt år 900. Der står det f.eks. «Utpå havet skal kongen drikke Jol» Dette mener forskerne er det samme som at kongen skal feire jul på havet.

Da kristendommen kom til Norden ble ikke jula lenger feiret for de gamle norrøne gudene som Tor og Odin. Jula handlet heretter om Jesu fødsel og Kristendommen. Likevel er har vi bevart det gamle navnet og andre tradisjoner som er blitt våre egne.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Jul

https://snl.no/jul

Kommentarer

kommentarer

Forfatter: Elida Søbakk

Del denne artikkelen på
Start chat
1
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat