Fortiden – å reise tilbake i tidFortiden – å reise tilbake i tid

 

Tenk deg å kunne reise tilbake i fortiden med en tidsmaskin. Tenk å kunne reise 100 år tilbake og få se hvordan det virkelig var å leve under første verdenskrig, eller kanskje millioner av år og få se dinosaurer vandre rundt på planeten, livsfarlige og store som hus. Hva om du kunne reise tilbake i tid og endre på noe du har gjort som du angrer på. Det hadde jo vært supert. Men er det egentlig fysisk mulig å reiste tilbake i tid? Eller er det rett og slett umulig fordi naturens lover har sine grenser?

 

Hva er en tidsreise?

En tidsreise er først og fremst en reise fremover i tid eller en reise bakover i tid. En reise til fremtiden er å reise til et tidspunkt som ennå ikke har skjedd. F.eks. en kjøretur med bilen til matbutikken er en tidsreise. Reisen tar tid, og man reiser fremover i tid. Vi reiser bare i en retning – fremtiden. Å reise i fortiden, i vår fortid, ville vært annerledes. Å reise i fortiden er å reise tilbake til et tidligere tidspunkt (som har skjedd) enn det tidspunktet du reiste fra (nåtid). Å reise tilbake i tid er ikke som å kjøre til et sted med bilen din. Du kan ikke kjøre bakover i tid med bilen din. Gjenstanden vi befinner oss i måtte ha vært et sted, mens vi reiser tilbake i tid. Reisen ville tatt tid, og hvor ville denne gjenstanden ha vært da?

 

Vi kan ikke endre fortiden

Vi kunne ikke ha reist tilbake i fortiden for å f.eks. drepe Adolf Hitler før han startet i gang 2.verdenskrig. Hvis man ønsker å reise tilbake i tid for å så drepe Hitler i f.eks. 1938, ville det da i nåtid vært sånn at Hitler døde i 1945 og at Hitler døde i 1938. Det ville jo ikke ha gått. Men fysikeren David Deutsch mener at hvis vi noen gang får til å reise tilbake i tid, reiser vi i et annet univers som er helt lik vår fortid, bare at i det universet er tidspunktet vi ønsker å dra til nåtid i det universet. Så da ville Hitler ha dødd i 1938 i det universet, men i et annet univers, (nåtid), ville han dødd i 1945.

 

Vi har ulike meninger

Den britiske fysikeren og matematikeren Stephen Hawking sier nei. Han sier: “tidsreiser til fortiden, gjennom ormehull eller på en annen måte, lar seg sannsynligvis ikke gjøre.”

Men den israelske fysikeren Amos Ori mener ja. Han hevder at fysikken ikke kan “argumentere” mot tidsreiser. Han sier: “teoretisk sett er det rimelig å anta at naturlovene tillater tidsreiser.”

 

De fleste fysikere mener at det å reise tilbake i tid ikke er mulig. De sier at om det kommer til å bli mulig å reise tilbake i tid, ville vi allerede fått besøk fra fremtiden. Men vi må ikke gi opp “håpet”, for vi venter fortsatt på besøk. Og det kan jo være mulig at turister fra fremtiden går rundt oss akkurat nå, men at de ikke ønsker å røpe det. Det å reise tilbake i tid er nok noe av det vanskeligste fysiker, forskere og andre vitenskapsmenn har forsket på. Det kommer nok til å være et filosofisk spørsmål lenge; “går det egentlig an å reise tilbake i tid?”

 

Skrevet av Andrine Volberg

Forfatter: Andrine Volberg

Del denne artikkelen på
Start chat
1
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat