Gullbarbie – Prisen ingen vil ha!________________________________________________________________________________

Har du hørt om det som kalles skjønnhetstyranniet? Dette begrepet brukes ofte i sosiale medier, når det er snakk om samfunnsproblemer som kroppspress, skjønnhetsidealer og unødvendig seksualisering. Konsekvensen av dette kan være depresjon, spiseforstyrrelser eller andre negative tilstander.

Selskaper som for eksempel «Brun og Blid» og «ProteinFabrikken» har en del i dette. Flere selskap tjener penger på folks dårlige selvtillit, og da spesielt på ungdommens. Er pengene virkelig verdt det? Hva tenker du?

Du har kanskje lagt merke til plakatene som ble hengt opp på skolen nå i nyere tid. På denne plakaten ser du en tykk, tydelig overskrift der det står Gullbarbie. Mange skjønner ikke hva denne plakaten handler om, men det skal du få vite her. 

Du har kanskje hørt om priser som Amandaprisen, Nobels fredspris og Oscarprisen? Priser som dette er en prestasjon, en pris som regnes positivt å få. La oss forklare hvilken pris du ikke vil ha – nemlig Gullbarbie

<— Her ser du en typisk pris man vinner for årets «Gullbarbie».

 

Denne prisen blir bokstavelig talt delt ut til det selskapet som får ungdom til å føle seg verst i forhold til utseende og selvfølelse!

Den økende tilstedeværelsen i media av slike reklamer og selskaper har gjort at det har blitt et større behov for å stå opp i mot dette skjønnhetstyranniet. Det at det i tillegg er forbudt å rette slik reklame mot barn og unge gjør det enda verre. Du kommer deg ikke unna, hvor enn du går er det reklamer som forteller deg hvordan du kan få «den perfekte kroppen», slanke deg og trene bort «julefettet». Disse eksemplene viser bare hvordan unge blir hjernevasket til å tro at det er sånn man må se ut.

Hvert år siden 2010 har flere selskaper blitt nominert. Bakgrunnen for nominasjonen er hovedsakelig å stoppe presset på hvordan man skal se ut. 

________________________________________________________________________________

Hvem står så bak disse nominasjonene og prisene?

Press – Redd Barna Ungdom, som står bak Gullbarbie, er en ungdomsorganisasjon som jobber for barn og ungdoms rettigheter. Redd Barna ser på seg selv som religiøst uavhengig og partipolitisk, så organisasjonen kan kritisere hvem de vil.

Vil du lese mer? Se HER.

________________________________________________________________________________

Tidligere nominasjoner:

Som sagt har ungdommer nominert selskaper til å bli tildelt prisen «Gullbarbie» siden 2010, og snart skal fjorårets vinner kåres. Hvem vant de tidligere nominasjonene? Diesel, Jack & Jones, Victoria’s Secret, Russedress, og Elevkalenderen er tidligere vinnere.

HER ser du en oversikt over hvilket år disse selskapene vant prisen.

________________________________________________________________________________

Hensikten med «Gullbarbie» er å få slutt på skjønnhetstyranniet i Norge og skape et fritt syn på hvordan man burde se ut og hva man burde gjøre. Et land hvor det ikke bare finnes et «ideal», altså ingen oppskrift på hva som er perfekt.

Press trenger din stemme! Sett en stopper for skjønnhetstyranniet en gang for alle!

________________________________________________________________________________

Psst! Dagbladet vant!

Kommentarer

kommentarer

Forfatter: Techi

Del denne artikkelen på
Start chat
1
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat