Vi skal spise boller på søndagDen forrige generasjonen har mange høytider og begreper vi andre kanskje ikke egentlig har noe som helst forhold til. Fastelavn er en av disse ‘høytidene’ vi gjerne bare har hørt om et par ganger. Det involverer i hvert fall boller, som kanskje er det eneste du veit.

Bollene hadde en opprinnelse de også. Fastelavn er et gammelt tysk uttrykk som betyr ‘kvelden før faste’ og markerer perioden fra søndag til og med tirsdag. Formålet med fastelavnssøndag var å bake noen ekstra usunne matbiter, før fasten begynte. Denne fasten var en del av den romerske kristendommen. I kirka dagen etterpå, ble alteret dekket med et blått klede, derfor heter mandagen etter blåmandag. På blåmandag fikk arbeidere nesten hele dagen fri, for å kunne begynne å kose seg med bakverkene fra dagen før. Fetetirsdag er dagen etter, og den faktiske dagen før fasten begynner. Naturlig nok er det denne dagen du virkelig skal spise toppen av kransekaka, og begynne å forberede seg på at i morgen får du ikke noe mat. Fasten går i gang på askeonsdag. Som de fleste andre begynnelser innenfor religion er askeonsdag en sterkt religiøs dag. Aske er mye brukt i kristendommen for å vise anger ovenfor Gud, be om tilgivelse. Denne dagen er det også et symbol på menneskets dødelighet. Å minne oss på at vi skal dø, er meninga å få flere til å vende seg til Gud, så de kan leve evig. For å vende seg til Gud, må du være del av fasten, og da er sirkelen sluttet.

Den dag i dag er det liten religiøs sammenheng med fastelavn. Selv om det er mange som spiser og koser seg med bakverk, som regel er boller med melisdryss, krem og syltetøy, på fastelavnssøndag, er de andre dagene nærmest glemt. Faste i kristendommen er en tradisjon som er på vei ut en god stund. Dermed er det ikke så rart at til og med den forrige generasjonen heller ikke har et så stort forhold til fastelavn. Men hvem vil klage på en unnskyldning til å spise boller? Hvis vi beholder fastelavnssøndag, så kan vi pynte med fastelavnsris, som er bjørkekvister med fjær i morsomme farger på, og spise usunt med god samvittighet. Jeg skal uansett spise fastelavnsboller på søndag. Skal du?

Forfatter: RuthElise

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat