Vet du hvor mange venner du og dine venner har til sammen? 

Vet du hvor mange venner du og dine venner har til sammen? Hva med hvis du tar med alle dine venners venner og hva med deres venner igjen og hvor stort nettverk blir det med bare seks ledd? Svare kan være større enn du aner!

 

Svaret på dette får vi fra en teori som går under navnet 6 graders separasjons-teori. Teorien som handler om at du kan ha tilknytning til alle i hele verden ved hjelp av bare seks trinn med ‘’ venners venner’’. Teorien startet i slutten av det 19 århundre av Frigyes Karinthy  . Teorien går ut på følgende: si at en person har 45 venner og en av de 45 vennene har igjen 45 venner som førstepersonen ikke kjenner og da gjennom en lenke på bare seks ledd vil du kunne knytte deg til alle menneskene i hele verden (446 = 7.256.313.856). Gjennomsnitts personen kjenner jo mer enn 44 mennesker, særlig når du tar sosiale medier i betraktning, men det er fortsatt morsomt å vite at ved hjelp av bare 6 trinn kan få kontakt med hvem som helst i hele verden. Et bra eksempel på dette er ‘’ The Oracle of Bacon’’ som er et spill er du skal prøve å koble skuespilleren Kevin Bacon med alle andre skuespillere i Hollywood ved hjelp av bare filmer. Slik som hvis du skulle koble Kevin Bacon med Bruce Willis så ville det se slik ut:

 

Bruce Willis

Var i

The Kid (2000)

Med

Stanley Anderson

som igjen var i

He Said, She Said (1991)

med

Kevin Bacon

Så ved hjelp av en person kan du koble Bruce Willis med Kevin bacon, to skuespillere som aldri har spilt sammen.

Denne teorien har egentlig ingen praktiske bruksområder, men det du kan bruke den til er å prøve å gi deg en oversikt over hvor mange folk du  kan komme i kontakt med.Om du skulle forestille deg dette nettverket av forskjellige mennesker, hvor du har noen som kjenner en og noen som kjenner flere(slik som det er i dagens samfunn, noen skjenner mange og noen kjenner få). Uansett om du kjenner en eller 10 blir resultatet det samme: du blir koblet sammen med mange flere enn det du startet med og dette gjennom bare seks ledd. Dette er et eksempel på hvordan et slik nettverket ville se ut:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“The more I learn, the more I realize how much I don’t know.”

― Albert Einstein

 

Forfatter: Lucas Madsen

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat