Utfordringer i tenåreneI tenårene møter de aller fleste på flere utfordringer. Noen er store, mens andre er små. Men man klarer som oftest å løse utfordringene. Noen utfordringer mange ungdommer kan treffe på er blant annet å finne ut hvilken videregående man skal gå på, hva man skal bli, klare å levere alle lekser og innleveringer i tide, ikke begynne å snuse, røyke og drikke selv om vennene gjør det, kjærlighet, klespress og mye mer.

 

Tenåringslivet
Å være tenåring er ikke alltids like lett. Som tenåring møter du på mange utfordringer, og alle er ikke like lett å takle. Det kan være vanskelig å ta beslutninger for hva du burde gjøre, og det kan være vanskelig å spørre foreldrene om råd. Et tips er å snakke med en god venn som du kan stole på å snakke med alt om. Det finnes mange forskjellige utfordringer som de fleste må ordne på egenhånd, men alle kan trenge en god venn gjennom den vanskelige tiden.

 

Videregående

Tiden nærmer seg for at elevene ved ungdomsskolene i hele landet må bestemme seg for hvilken skole og hvilken linje de vil gå på videregående. Det kan være en vanskelig avgjørelse, spesielt hvis man ikke vet hva man vil jobbe med. Det letteste kan være å følge vennene sine når det gjelder linje valg, men det er ikke alltids en god ide. Hvis man følger vennene sine kan man ende opp med helt feil skolevalg og en veldig feil fremtid. Det lureste er å ta sine egne valg, og heller høre på foreldrene sine enn venner.

 

Røyk, snus og alkohol

I tenårene begynner flere ungdommer å snuse, røyke, drikke og prøve ut nye ting. Hvis man er i en vennegjeng hvor flere for eksempel røyker, kan det være vanskelig å si nei hvis de presser deg til å begynne. Dette kan være en grunn til at flere begynner. Når det er «kult» og for eksempel snuse tenker man kanskje ikke på konsekvensene av å begynne, og til slutt blir man avhengig og man kan ødelegge kroppen og tennene.

Skolearbeid

Det blir mer og mer lekser, prøver og innleveringer jo eldre man blir. Det kan være vanskelig å levere skolearbeid i tide, få tid til å øve til prøver og gjøre lekser når det blir for mye å gjøre. Når det blir for mye på en gang kan det være vanskelig å gjøre alt ferdig og få gode karakterer. Flere mener at lærerne bør ta ansvar, så det ikke blir for mye på en gang, mens andre mener at det er elevene som må sette av god nok tid til å gjøre skolearbeidet. Men det er ikke alltid like lett å få tid til alt. Man skal blant annet øve til prøver, gjøre lekser, gjøre ferdig innleveringer, gjøre ferdig prosjekter, dra på treninger, drive med en hobby og ha tid sammen med familien og venner. Så noen ganger kan det
være en stor utfordring å få gjort ferdig alt sammen og få bra karakterer, samtidig som man skal få tid til litt fritid.

 

Kjærlighet
Kjærlighetslivet til tenåringer kan være veldig komplisert. Tenåringer er veldig flinke til å få alt til å virke mye mer ille enn hvordan det faktisk er. Det som kanskje frustrerer tenåringene mest kan være det at foreldrene ikke forstår hvordan det dem har det. Og de tørr ikke alltids å snakke med foreldrene sine fordi mange foreldre er veldig overbeskyttende og at de er redde for hvordan de vil reagere.
Mange tror at jenter er de som blir lettest såret når det gjelder kjærlighet? Det er faktisk feil. Gutter har akkurat de samme føleøsene som de jenter har, og de blir like lett såret. De er bare litt flinkere til å skjule det.
En ting som er veldig viktig når det gjelder kjærlighet og følelser blant tenåringer er kanskje det at tenåringene ikke tørr å stå frem for dem de er, og ikke tørr å vise sine sanne følelser. Tenåringer dømmer folk veldig lett, og det å være lesbisk, homofil eller bifil kan være utrolig vanskelig. Du må bare finne de rette vennene, som ikke dømmer deg ut ifra hvilket kjønn du liker, hvilken type mennesker du blir tiltrukket av og dine meninger. Dessverre finnes det veldig få av disse menneskene, men de fleste vil nok endre mening hvis folk bare tørr å stå frem.

 

Klespress

Klespress er sannsynligvis et kjent ord for de fleste ungdommer. Ungdommene legger press på hverandre når det gjelder hvilke klær som er populære og hvilke en helst ikke bør kle seg i. Men de klærne som er populære, og som man helst bør ha for å være »kul», er som oftest dyre merkeklær som ikke alle har råd til. De som har råd til disse klærne legger da et press på de som ikke har dem. Hvis en venninne eller kompis kjøper seg noe nytt som er veldig populært og dyrt så kan det være veldig lett å føle at du også må ha det. Hvis du for eksempel er med i en jentegjeng hvor alle venninnene dine har fått den samme jakken til 4000,- så vil kanskje du kanskje føle at du og må ha den jakken for at du skal bli godtatt av jentene i gjengen. Men hvis foreldrene dine sier nei, og du må gå i en jakke fra fjor årets sesong vil det kanskje komme noen kommentarer fra andre jenter. Dessverre har tenåringsmiljøet blitt så ille nå at det er et voldsomt klespress blant tenåringer. Å stå i mot klespresset kan derfor være en utfordring for flere ungdommer. Men en del synes også at merkeklær er noe tull. De skjønner ikke at folk gidder å bruke mye mer penger på merkeklær når man kan få like fine klær for en billigere penge. Hvem gidder å bruke 1000kr på en skjorte fra et dyrt merke, når man kan få en like grei skjorte for 300kr? Jo, det gjør de som vil vise at de har nok penger til å kjøpe det dyreste og fineste. Merkeklærne endrer jo ikke en person bare fordi klærne koster litt mer, så hvorfor skal det være så stort press?

 

Mobbing, ‘‘haters’’ og uhyggelige kommentarer

Mobbing er en veldig stor og vanskelig utfordring for mange tenåringer.

Haters er det tenåringene kaller personer som sender hat meldinger/kommentarer via internett. Dette foregår gjerne på formspring eller ask.fm. Her kan du sende hva du vil til personer som har en profil der, via anonym. Dette har dessverre ført til at noen har tatt selvmord, begynt med selvskading og fått veldig dårlig selvtillit. Kommentarene kan gå i alt fra «du er stygg» til en lang melding hvor det står veldig mye negativt. Ingen personer fortjener dette, og de fleste tenåringer syntes det er unødvendig av folk å sende negative kommentarer via anonym på internett.

Mobbing er egentlig det samme som negative kommentarer via internett. Forskjeller er bare det at tenåringene har to forskjellige ord på det. Mobbing kan foregå overalt, og det foregår gjerne i større grupper. Det er aldri en person som mobber en annen alene. Men mobbingen foregår som oftest via internett, eller på skolen. Det er ikke ofte lærere ser at elevene blir mobbet, grunnet at elevene ikke tørr å si ifra om det.

 

Vår mening

Vi kommer borti flere utfordringer selv, men jeg finner som regel en løsning for alt. Det vi synes er en stor utfordring, kan være en liten utfordring for andre mennesker. Så det er vanskelig å si hva som er den største utfordringen for tenåringer i dag. Men nå for tiden er det et veldig stort klespress, og det merker nok de fleste. Flere bruker masse penger på dyre merkeklær, men vi synes dette er unødvendig. Man kan heller spare pengene til noe annet som er mer nødvendig.

 

Vi tror det kommer til å bli en stor utfordring å finne ut hva jeg skal jobbe med senere i livet. Dette tror vi blir den største utfordringen vi kommer borti. Men vi kommer nok til å få løst den utfordringen og, selv om det kan virke vanskelig nå. Det vil alltid finnes håp og løsninger for alt.

 

Skrevet av Emilie Damlien Haraldsen og Inger Sofie Skaarer

Forfatter: Inger Sofie Skaarer

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat