Trygg i nærmiljøet?Med jevne mellomrom dukker det opp hendelser som kan oppleves som både ubehagelige og utrygge. Biler som kjører sakte, ukjente folk som kommer på din eiendom og fremmede menn som tilbyr barn godteri, er noen eksempler på slike hendelser. Hvordan er situasjonen i Fet? Hvem har ansvaret for at barn skal føle seg trygge?

I aviser og på nettet kan vi lese om hendelser som ikke alltid er godt ment. De fleste av disse hendelsene kan både være skremmende og ubehagelige. For eksempel når en ukjent person kommer og banker på døra di, og vil selge ting fordi personen ikke har noen penger. Er meningen med dette å selge tingene eller har de en annen bakgrunn for det? Flere vil faktisk selge tingene for å få tjent inn litt penger, mens andre vil bare lure folk og se etter gjenstander de kan stjele senere. Bakgrunnen kan også være å sjekke om personene i huset er hjemme eller ikke, og på hvilke tidspunkt. På denne måten kan de kartlegge når de kan komme tilbake for å bryte seg inn og stjele verdisaker og annet.

Utsatt for blotting

I mars skjedde det to hendelser her i Fet, som skjerpet oppmerksomheten til folk. Den ene hendelsen dreide seg om to venninner som ble utsatt for blotting på Roven i Fet. Og mannen som hadde blottet seg hadde først lokket dem med leker og godteri, og så blottet seg. Heldigvis var det en voksen i nærheten, men det kunne ha gått riktig galt hvis ingen hadde oppdaget det. Dere kan lese hele artikkelen her: http://www.rb.no/lokale_nyheter/article7228002.ece.

Dame fotograferte hus

 Den andre hendelsen dreide seg om ei dame som gikk rundt i boligfelt og fotograferte hus, og ingen visste hvorfor hun gjorde dette. Damen hadde både vært på Nerdrum og i Gan. Dette kan også ha noe med at hun eller noen andre hun kjenner skulle komme tilbake. Dette kan være en del av en plan om å bryte seg inn og stjele, men ingen vet. Og det er ikke vanlig å gå å fotografere hus heller, så det er mest sannsynlig ingen god tanke bak dette.

Dere kan lese artikkelen her: http://www.indre.no/lokale_nyheter/article7237127.ece

Jeg har intervjuet en av de som observerte damen på Nerdrum, og han forteller at damen var utenlandsk. Hun kom om morgenen med et kamera, så begynte hun og ta bilder av husene.

-Jeg begynte å lure på hva hun drev med, så jeg snek meg bak garasjen og kom litt brått på henne. Da spurte jeg hva hun gjorde, og hvorfor hun tok bilder av husene, forteller han. Damen sa et eller annet på et øst-europeisk språk.

-Det virket ikke som om hun ville ha noe med meg og gjøre, så hun gikk avgårde, fortsetter han. Rett etterpå kom en bil og plukket henne opp.

-Bilen kjørte forbi meg og snudde, så jeg rakk å se hvilken biltype det var og litt av registreringsnummeret, sier han. Senere sa han fra til politiet om dette, og dagen etter ble hun observert i Gan.

 

Biler som kjører sakte

Biler som kjører sakte forbi eller etter deg er også noe som kan føles ubehagelig og utrygt. Noen ganger kan det være helt uskyldig, ved at noen som er på et nytt sted leter etter et hus de skal til. Andre ganger er hensikten å få kidnappet personen de kjører etter. I 2012 var det flere jenter i Fet som fikk oppleve dette. Blant annet ei jente i Gan som ble forsøkt bortført. Her kan du lese artikkelen om dette: http://www.rb.no/lokale_nyheter/article6247921.ece

 

De som står bak kidnappingsforsøk er også veldig flinke til å lure barn og lokke dem inn i bilen. Det er ikke alle som tenker at de er slemme og vil deg vondt, så hvis de da stopper opp ved bilen kan det fort gå galt. De kan prøve å lokke barna med leker, is eller godteri. Det er viktig at foreldrene snakker med barna sine om dette, og ungdommene kan også advare mot dette hvis de ser barn som for eksempel går hjem fra skolen.

 De voksne har ansvaret

Jeg har snakket med en politibetjent angående dette temaet.

-Det er ikke meningen at man skal gå og være redd for å bli utsatt for ubehagelige hendelser, men man bør likevel vite at det kan skje, forteller hun.

Når noe sånn først skjer blir det et veldig stort tema i avisene og på nettet, og da kan det virke som om det skjer hele tiden og at man aldri kan føle seg trygg. Men det skjer egentlig ikke så ofte, og jo flinkere man er til å si i fra, jo bedre blir det. Så hvis man ser noe som ikke stemmer eller ser at andre blir utsatt for noe, er det viktig at man sier i fra til en voksen. For det er de voksne som har ansvaret for at barna skal være og følge seg trygge! Hvis man blir utsatt for noe ubehagelig, må man ikke føle at det var sin egen skyld, siden det er de voksne som hele tiden skal passe på barna. Men man bør selvfølgelig også tenke selv hva som er trygt og ikke, og hva man bør gjøre i ulike situasjoner.

Foto: radiosmaalenene.no

Det er ikke riktig at man skal gå rundt og føle seg utrygg. Selv om det står store overskrifter i avisen om folk som har blitt utsatt for blotting og ran, er det ikke dermed sagt at du også blir det. Men man bør likevel følge med på hva som skjer i nærområdet og være observant. Noen kan ha gode hensikter, mens andre kan ha dårlige. Og hvis noe skulle skje, så kontakt en voksen.

 

Skrevet av Emilie Damlien Haraldsen

Bilder tatt av Emilie og Ingrid Damlien Haraldsen

 

Forfatter: Emilie Haraldsen

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat