Kom deg i form med rett treningBeste måten å slappe av på?

Løping er en viktig del av treningen. Det gir deg bra utholdenhet og er bra for enhver person. Det er mange forskjellige treningsmetoder, som at du kan ha intervall trening, du kan trene ved å løpe deg en rolig tur, og du kan også løpe deg lange turer som hjelper på kondisjonen. Løping referer også til jogging og spurting, jogging er også den beste måten og varme opp på, og en av de beste måten å slappe av på etter en hard trening. Det bra å jogge ca. 20% i 5-10 min etter en hard treniningsøkt.

Intervaller:

Det er forskjellige øvelser du kan drive med da du trener intervall. Du kan ha bakkeløp, eller spurte fram og tilbake osv.

Bakkeløp trener du ved å finne en bakke, gjerne bratt og helst lang. Du kan variere mellom korte og lange bakker, og hvor bratte de skal være. Du kan gjøre forskjellig ting ved bakkeløp, du kan løpe rolig opp og ned så mange ganger du kan på en viss tid. Sett F.eks alarmen på 5 min + -. Du bestemmer helt selv hvor lenge du skal gjøre det, men gjerne så lenge som mulig. Prøv hvertfall 5 min. Da løper du opp og ned bakken, bakken skal gjerne ikke være så lang da.

Finn en bratt og lang bakke(!)

Pass på at du løper i et tempo som gjør at du blir sliten. Det går også an å løpe så mange ganger du vil løpe. Finn en bratt og lang bakke, bestem deg for å løpe den 2-3-4-5 ganger opp og ned.  Løp i et jevnt tempo, så du blir sliten og kjenner at du får bra trening.  Ta gjerne tiden og prøv å forbedre tiden hver gang du trener. Gjerne finn en grusbakke, ettersom det er best å løpe på tanke på at du kan få skader i kne og alt på asfalt.

En annen type trening har ikke noe med bakker å gjøre. Det går ann å ha trening som at du kan måle opp først 10 m, så 20 m lengre bort, så 10 igjen også forsetter du sånn. Du bestemmer selv hvor mange ganger du skal gjøre det. Da du starter jogger du rolig først 10 m, så spurter du 20, jogger 10 og spurter 20. Du kan gjøre dette F.eks 5×5 ganger.

Mange veier til Rom…

Det er utrolig mange måter å trene intervall. Jeg kan desverre ikke nevne alle, men jeg skal fortelle om 2 øvelser til. Den første er at det går litt som den første. Du bare måler opp 50 m eller noe sånt, og spurter fram, går/jogger tilbake og spurter 50 m igjen. Dette kan du gjøre så mange ganger du vil, men husk at du klarer ofte mye mer enn du tror ! Bare stå på!!

Den neste øvelsen heter pyramide-intervall. Dette er en tung og krevende øvelse. Du må finne en bane, vei eller noe sånt. Gjerne ha en rett og jevn vei. Hvis det er noen oppover eller nedoverbakker pass på at de ikke er store som ikke krever mye. Da starter du å løpe i 4 minutter fram og tilbake eller rundt en bane. Da skal du ta i 20%, det er sånn at du nesten går. Så sakte og rolig skal du jogge. Da du har løpt i 4 minutter tar du en pause på 2 minutter. Da går du, og drikker osv. Prøv å ikke stopp, for da blir det utrolig tungt å starte igjen!

Ta deg pauser

Etter det har gått 2 minutter så begynner du å løpe i 3 minutter til. Da tar du i 40%. Da jogger du, men så fort at det ikke er langt fra løping. Da du er ferdig tar du en pause i 1 og et halvt minutt. Så begynner du å løpe igjen i 2 minutter. Da skal du ta i 80% så du er rett fra å spurte. Prøv å hold deg i 2 minutter. Da du er ferdig går du i 1 minutt, og etter det så løper du et helt minutt og tar i 100% Da må du spurte hele tiden! Dette er tungt så prøv å hvertfall hold deg i et halvt minutt! Og i starten, ikke løp fort da du skal ta i 20 og 40%, for det er veldig tungt da du skal løpe de siste 3 minutttene. Dette krever tung kondis, så hvis du ikke får til å løpe ferdig, bare fortsett og gjør det beste du kan, for en dag klarer du det! Gjerne løp med noen venner og oppmuntre hverandre til å klare å fullføre.

(TIPS! Gjerne benytt deg av serien YT fra tine. Dette er en bra variasjon med energibarer, yoghurt og drikke som du skal ta før, midt i, eller etter treningen. Dette hjelper deg med å prestere bedre og hjelper kroppen med å kjøle seg ned etter en treningsøkt. Les mer på nettsiden her: http://www.tine.no/produkter/treningsmat-og-drikke og på http://yt.no/)

 

 

Forfatter: Malene

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat