Spørrespalte: Hvorfor bruker jenter sminke?«Hvorfor bruker jenter sminke?»
-Elev, 8b

Det er veldig individuelt på jenta, hvorfor hun velger å bruke sminke. Selvfølgelig også mange forskjellige måter å bruke sminke på. Er dette egentlig noe som andre trenger å mene noe om i det hele tatt?

Mange vil si at sminke er et negativt press som blir lagt på jenter av samfunnet. Det som gjør at de ikke vil gå ut uten å ha et lag med produkter over ansiktet sitt. Sminke kan også være en metode å gjemme seg på. Siden man har et lag med sminke, har man maske. Da trenger ikke å bekymre seg for hvordan man egentlig er, fordi man kan gjemme seg bak den falske personligheten som følger med sminkelaget. Det er ikke en hemmelighet at mange føler seg finere med sminke også, men hvor dypt går det?

Måten spørsmålet er formulert, sier jo også at det er forventet at det bare er jenter som bruker sminke. Dette kan sikte til at mesteparten av samfunnets normer sier at det er akkurat sånn, «jenter bruker sminke». Gutter skal ikke bruke sminke, men man regner med at alle jenter gjør det. Utifra dette vil jeg påstå at det samfunnet egentlig sier om sminke, er at det er et jenteprodukt, gutter bør ikke ha noe med det å gjøre, og alle jenter har i det minste prøvd å bruke sminke.

Så kommer det til hvordan du definerer å bruke sminke. Vil å bruke sminke si å ha alle varianter av sminke på hver dag, eller vil det si å ta på seg maskara på fest? Uten å spesifisere hva man mener med dette, er det vanskelig å komme med gode tilbakemeldinger, fordi det er et for lite presist uttrykk.

Dette var kanskje et lite konkret svar, men jeg vil si som konklusjon, og videre råd: Aldri gi etter på noe du ikke syns er nødvendig eller ha lyst til, våg å gjøre noe andre kanskje syns er rart, og stå for det, selv hvis du føler deg ukomfortabel eller usikker på dine egne valg.

Forfatter: RuthElise

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat