Minecraft – Uendelig med muligheterminecraft

minecraft

Du starter i en verden av blokker. En verden med store fjell, elver, hav og skoger. Du er helt alene og snart faller nattens mørke over denne verdenen. Mystiske skapninger kommer fram, og de ser ikke vennlige ut. Du må finne et sted å gjemme deg, et trygt sted…

Minecraft er et sandkasse spill for PC, mobil og spillkonsoller som handler om å bygge akkurat hva du vil, utforske en stor verden, samle materialer og å kjempe mot hva enn som møter deg. Spillet er blandt annet inspirert av Dwarf Fortress, Rollercoaster Tycoon, Dungeon keeper og Infiniminer. Alt dette startet i 2009 da Markus «Notch» Persson kom på ideen og begynte å lage spillet på fritiden.

Markus «Notch» Persson og Jens «Jeb» Bergensten


Markus Persson (født 1. juni 1979) eller mest kjent som Notch, er skaperen av Minecraft. Han er en svensk spillutvikler og grunnlegger av Mojang AB. Minecraft ble til først i 2009 og før Persson ble kjent pga. spillet var dette bare en fritidshobby. Han hadde også en jobb i Jalbum som programmerer, men sa opp jobben i 2010 for å fokuserte fullt på Minecraft.

2013_time100_bergensten_persson_5304946_lrg

I desember 2011 tok Jens Bergensten (kjent som Jeb eller jeb_) over Minecraft. Han er også en svensk spillutvikler og begynte å jobbe i Mojang AB tidlig i desember 2010.

Visste du at i 2010 ble Markus’ Pay-Pay-konto stengt i en periode pga. mistanke om kriminell virksomhet? Minecraft ble så populært at pengene strømmet inn på Markus’ konto.

 

Scrolls og Cobalt


 

Scrolls_(Mojang_game)_logo

 

Mojang AB har også gitt ut noen andre spill. Et av spillene heter Scrolls og et strategispill med kort man kan samle. Det Mojang prøvde på var å kombinere de to tingene samlekort og brettspill. Spillet er utviklet av Jakob Porsèr og Markus Persson. Disse to hadde som mål å skape et spill som manglet på markedet. Scrolls ble det tredje spillet Mojang ga ut (2.mars 2011). For å lese mer om Scrolls kan du gå inn på hjemmesiden her → https://scrolls.com/.

Et annet spill er CobCobaltalt. Spillet er utviklet av Oxeye Game Studio men publisert av Mojang. Dette handler om cyborger og våpen, der dette inkluderer mange ting som granater og boomeranger. Du kan enten spille alene eller  sammen med andre. Spillet er nå på version 124i Alpha og du kan kjøpe det på → http://playcobalt.com/.

 

Begynnelsen: Alpha og Beta


 

Før Alpha og Beta var de tre versjoner. De het Classic (2009) Indev (2009/10) og Infdev (2010).

Når Minecraft var på Alpha versjonen kom det en del ting inn i spillet.

Alpha

Noen av disse tingene er: SMP (Survival Multiplayer Mode) der man måtte bruke en IP for å koble seg til en server. En annen ting som kom ut var underverdenen (The Nether/Helvete). Biomer kom også ut sammen med en rekke nye blokker som glødestein, sjelesand, gresskar og gresskarlykt. Dyr ble også lagt til i spillet. Disse var ku, slim og kylling. Hvis du kunne tenke deg å se en fullstendig logg av hva som ble lagt til kan du sjekke ut linken under. ↵

http://minecraft.gamepedia.com/Version_history/Alpha

 

 

Beta

 

Når Minecraft hadde kommet til beta versjonen ble det noen synlige endringer. Både selve Minecraft logoen endret seg og den animerte bakgrunnen for hovedmenyen ble også gjort om. Det kom nye lyder til spillet, det vil si at mange ting som eksplosjoner og portal fikk mye bedre lyd, men ikke minst bedre animasjon. Flere mobs ble også lagt til, som Blekksprut, Enderman, Sølvfisk, Huleedderkopp og Ulver man kunne temme. Disse ble da til hunder som ville følge etter deg og angripe mobs du angrep/ble angrepet av. Hvis du kunne tenke deg å se en fullstendig logg av hva som ble lagt til kan du sjekke ut linken under. ↵

http://minecraft.gamepedia.com/Version_history/Beta

 

Oververdenen

Oververdenen består først og fremst av gress og jord, høye fjell, skoger, elver og hav. I det ene sekundet er det skinnende sol og i det andre sekundet regner det eller tordner. Det er verdenen du først befinner deg i når du starter spillet. I starten når spillet ble lagd, fantes det ikke mer enn en plen av gress med litt trær her og der. Etter hvert spillet ble oppdatert, kom det med flere, nye og spennende landskap. Vi har biomene skoger, sletter, ørkener, sumper, fjell, savanner, jungler Du skal få lese om noen av dem nedover.
Ørken

I ørkenen er det først og fremst vanskelig å finne mat, så ikke gå ut i ørkenen uten mat (med mindre du er i kreativmodus)! I ørkenen regner det heller ikke, men du kan finne fortsatt finne vannkilder. I ørkenen finner du tre forskjellige genererte byggverk – sandsteinbrønn, landsbyer og sandtempler. Landsbyer tjener du først og fremst mat på (i absolutt alle landsbyer finner du mat) og hvis du er heldig er det er en kiste i en av bygningene (smia) hvor du kan få diamanter, jern, brød, epler, eikespirer, obsidian, våpen og redskaper. I alle sandtempler finnes det fire kister. De fire kistene befinner seg i et rom under tempelet. Du kan få diamanter, gull, bein, råttent kjøtt, rødstein og saler. Men vær forsiktig! Det er en felle der også, rett under kistene. Går du på trykkplata sprenger du og kistene. Sandsteinbrønner tjener du ikke noe på. Disse genererte bygningene er ikke vanskelig å finne – men selvsagt må du nok lete litt.
Sump

Sumpen er som regel et veldig flatt terreng med store mengder vann. Du kan ikke akkurat klage over mangel på vann. Trærne er dekket av lianer og vannet kryr av vannliljer. Da må du også huske å være forsiktig når du bruker båt, for om båten din treffer disse linjene, knuser den. Det vokser også en del sopper rundt trærne. Det finnes en generert bygning i sumpen, nemlig heksehytta. Det har ikke særlig mye verdifullt å by på, men hytta er ikke forlatt, nei, det er noen som eier den. Du skjønner kanskje hvem det dreier seg om når du leste «heksehytta». Vær forsiktig, dette monsteret er ikke særlig vennlig. Du kan få opp til seks rødstein hvis du dreper en heks, og mer sjeldent kan du få eliksir eller en tom glassflaske.
Jungel

Dette biomet er veldig populær blant spillere som liker å bygge. Den er ganske bra tilpasset til å bygge trehytter i, fordi trærne er veldig høye og er dekket av lianer. Mesteparten av bakken er dekket av blader. Jungelen har også mer enn bare utseendet. På de fleste jungeltrærne kan du finne kakaobønner som du kan plante mer av eller bruke til matlaging. Du kan også finne oceloter. Du kan temme de med fisk og deretter vil den bli ditt kjæledyr. Når den er blitt ditt kjæledyr, forvandler den farge til enten svart eller oransje. Disse kattene er ganske redde for deg, så du må bevege deg veldig forsiktig om du prøver å temme en.
Sopp: Soppbiomen er en veldig sjelden biome og har et litt annerledes og rart utseende.

Hva kan du gjøre i spillet?


Minecraft er egentlig et spill hvor du kan gjøre hva du vil, der det ikke er andre grenser en din egen fantasi. Under er det oppsummert en rekke ting som kan være nyttige å vite om, eller som rett og slett bare er noe veldig vanlig å gjøre når du spiller Minecraft.

Bygge

Bygging gjør vel egentlig alle når de er i Minecraft, men allikevel finnes det mange forskjellFyre1ige slags måter å bygge på, og selvfølgelig type stiler. Noen liker å bygge i Steampunk stil, og andre igjen bygger bare et simpelt Shelter (Hus til å overleve i). Det er mange som har bygget mye og er veldig dyktige. FyreUk er et byggeteam som bygger svære byer eller konstruksjoner og legger det ut på Youtube. Om du føler du har lyst til å begynne å bygge mer avansert, ta en titt innom kanalen til FyreUk for inspirasjon. ↵

https://www.youtube.com/user/FyreUK

 

Kjempe

Er du av typen som liker å sloss, da er Minecraft noe for deg. Monstre (Mobs) kommer ut på natten og vil prøve å angripe deg så snart deg får øye på deg. Noen eksploderer som en Creeper, andre klatrer som en Spider og noen skyter skarpe piler på deg som et Skjelett. Disse kan du prøve å ta opp kampen med, gjerne med et sverd og kanskje rustning hvis du har kommet så langt. Monstrene kan som oftest gi noe hvis du dreper dem. Hvis du dreper en Zombie kan du få 1-2 biter råttent kjøtt.

Passivnøytral

Passivnøytral aggres

Det er også mulig å kjempe PvP (Player Versus Player) der du sloss mot en annen spiller. Det finnes mange PvP servere som du kan være med på, hvor alle får likt med beskyttelse og våpen (KitPvP). Andre ganger er du kanskje på en vanlig server og møter på en annen spiller, så ender det med at du må kjempe mot spilleren. Mange liker å drive med PvP og foretrekker dette istede for å bygge. Det er nok av servere å være med på, men her har du noen av de som ligger på topplistene under kategorien KitPvP akkurat nå. ↵

us.lichcraft.com

mc.desiredcraft.net

mc.fearpvp.com

vexzileprison.com

 

Enchanting

Enchanting (fortrylling) spiller stor rolle i spillet. De gir deg muligheten til å forbedre dine våpenminecraft-enchanted-diamond-armor-skin-q6trjozr, verktøy eller beskyttelse. Før 1.8 versjonen kom var det bare EXP (erfaringspoeng) som ble brukt til å enchante dine ting. Når 1.8 kom ble det 2 plass til 2 ting i fortryllingsbordet, det var lapis lazuli og det du skulle enchante. Lapis lazulien gjør så du kan velge om du vil ha den øverste, midterste eller den nederste fortryllingen. Det koster deg 1-3 lapis lazuli å gjøre dette.

Sverd kan ta mer skade jo bedre fortrylling de har. For eksempel tar et vanlig diamant sverd 7 i skade, mens jern tar 6 i skade. Jo bedre fortrylling jo mer vil dette øke. I PvP er det lurt å ha et sverd med Skarphet.

Hakker kan bli fortryllet med silkeberøring som gjør det mulig å utvinne blokker og beholde de slik de så ut før du utvinnet materialet. Også effektivitet vil hjelpe deg hvis du skal ut å mine i store og små gruver.

 

Brygging

Brygging går ut på å overføre effekter til drikkelige eleksirer. Disse gir deg effekter som nattsyn, styrke, regenerering, gift, svakhet, langsomhet og fart. Nesten all brygging starter med en Akward eliksir som du kan lage med Nether Wart. Denne eliksiren har ikke noe effekt sa hvis du drikker den skjer det ikke noe spesielt. Det er en rekke materialer som du kan hente i underverdenen, for å så bruke de til brygging, slik som en tåre fra en Ghast og selvfølgelig Nether Wart. Ved å bruke redstone i eliksiren din, forlenger du varigheten på effekten. For mange oppskrifterm oversikt og hjelp se bildet eller linken under. ↵

http://potioncraft.net/

MinecraftPotionsClean

 

Jakt

228px-200px-PigI Minecraft kan du jakte på dyr for å fylle matbehovet, samle opp mat eller visse materialer du kan lage ting med. En seng kan lages av 3 ull fra en sau. Hvis du bruker en saks på sauen og høyreklikker på sauen med den, dreper du ikke sauen og du får mer ull. Når sauen drepes gir det deg 1 ull. Hvis du klipper sauen får du 1-3 ull. I 1.8 oppdateringen har det blitt lagt til sauekjøtt, som du både kan steke i en ovn og spise rå. Griser gir 1-3 biter med grisekjøtt, kuer gir som regel også 1-3 biter med biff og noen ganger får du også lær som du kan bruke til å lage bøker eller lærbeskyttelse.

Kjøtt fyller gjerne opp flere sultpoeng (1 sultpoeng= et halvt kjøttbein på måleren) enn det frukt og grønt gjør. Det er også veldig lurt å tilberede kjøttet i en ovn før du spiser det, for da får du enda flere sultpoeng enn du ville fått om du spiste den rå. Rå kylling må du ikke spise rå med mindre det er det eneste du har, for du blir nemlig forgiftet av rå kylling. Et eksempel på frukt og grønnsaker er eple. Eple gir deg 4 sultpoeng og er en bra næringskilde, og i tillegg vokser Epler på trær og hvis du ødelegger bladene på treet er det en sjanse for at du kanskje får et Eple eller to. Under kan du se noen vanlige ting å spise, eller egentlig bare litt forskjellig (gullgulrot er ikke så vanlig og det er heller ikke gulleple).
1352406663624

 

Utvinning av mineraler

Diamanter, jern og rødstein er noen av materialene du kan utvinne i spillet. Diamanter er mer sjeldne enn dCoal-Indeve andre og du finner de gjerne på level 1-15 (antall blokker fra grunnstein). Diamantmalm kan finnes i klynger fra 3-9 og dette er da vanligvis antall diamanter du får. Jern finnes fra level 1 og er mye mer utbredt. Kull er det vanligste å finne. Hvis kullmalm blir utvinnet kan det gi deg 1 kull, men hvis du utvinner det med en spesiell hakke kan du få opp til 4 biter for hver kullmalm du utvinner.

 

Gårdsbruk

Gårdsbruk er i survival ganske nødvendig for å overleve. Før eller senere vil det bli for lite mat, og ikke nok dyr å jakte på. Å plante frø som blir til hvete, poteter og gulrøtter lønner seg. Noen ganger kan det hende du finner noen melon eller gresskarfrø. Da kan du også plante disse. Hvete kan lages om til brød og poteter kan lages om til bakte poteter. Gulrøtter er det litt annerledes med. Du kan nemlig gjøre gulroten om til en gull gulrot. Da trenger du 8 gullnuggets rundt en latestgulrot i arbeidsbenken. Gårdsbruk kan være smart på andre måter enn å gi deg mat. Hvis du plasserer et gresskar på hodet ditt der du vanligvis ville hatt en hjelm, kan du skremme bort en enderman. Meloner kan gjøres om til glinsende melon som blir brukt i brygging. For å kunne plante alle disse tingene over, må du ha et sted å plante dem. Jorden må først gjøres så du kan plante på den med en krafse, men for at plantene skal vokse trenger du både lys og vann. Hvis du har plantet under jorden burde du helst plassere fakler eller en annen lyskilde.Her ser du en hveteåker. Denne hveteåkeren har nok litt mindre vann enn vanlig men den funker omtrent like bra som alle andre. Hvis du skal ha mye hvete, gulrøtter eller poteter burde du lage en mye større åker. I flerspillermodus kan det være mange som trenger/vil kjøpe hvete og andre planter.

Bytting

I NPC (Non-player Character) landsbyer kan landsbybeboerne gjerne bytte ting som fortryllet rustning og andre ting mot emeralder og andre ting, men det vanligste er emeralder. Det finnes mange forskjellige typer av landsbybeboere som du kan se på bildet nedenfor. ↵

ASDFGHJK

Hvis du har funnet en Zombie spawner er det 5% sjanse for at det vil oppsta en Zombie Landsbybeboer. Hvis du ser en slik Zombie kan du kurere den og gjøre den om til en vanlig Landsbybeboer. DMcette gjør du ved å kaste en splash eliksir på den og så gi den et gulleple. Gulleple kan du se hvordan du lager på bildet til høyre. Det finnes andre måter å finne en slik Zombie på. Hvis en vanlig Zombie dreper en Landsbybeboer, kan den oppstå igjen som en Zombie Landsbybeboer. Sjansene for dette er 100% på vanskelig, 50% på normal og 0% på lett vanskelighetsgrad.

Videre i spillet


The Nether/Helvete

The Nether er en annen dimensjon man kan reise til, men da trenger du en portal. Du kan lage to forskjellige typer portaler, en som bare trenger 10 blokker (Økonomisk) og en med 14 blokker (Vanlig). Nether inneholder blokker som ikke finnes noe annet sted, men noen blokker finnes også, som sopper, grus og lava. Her finner du også fire mobs. Disse er Geist, magmakube, flammeskrønt og zombiegris. Hvis du angriper en zombiegris imens andre av samme mob er i nærhetNether portlaen må du passe deg. Når du først har angrepet den kommer alle i nærheten til å hjelpe den, og starte å angripe deg de også.

Nether er et litt mørkt og dystert sted, der det ikke er noe som heter dag og natt. Nesten hele Nether er dekket av netherstein og de eneste lyskildene som finnes er lava, glødestein og ild.

 

The end/Enden

Endelig er du der! Enden er stedet der du skal bekjempe den fryktede ender dragen. Den er en stor svart og lilla skapning som skader deg lett. Før du går inn i end portalen burde du ha veldig bra rustning og våpen. Du må ødelegge tårnene rundt i verdenen for å gjøre slik at dragen ikke kan regenerere seg. Derfor burde du også ta med deg en bue og masse piler, for du kan nemlig skyte istykker tingene oppe på tårnene. Etter du har bekjempet dragen kommer rulletekstene for Minecraft og da er du ferdig med spille. Du kan selvfølgelig starte på nytt! 😀

Håper denne artikkelen hjalp deg på noen måte, med tips, noen servere eller noe annet!

~Techi & Mcav

 

Forfatter: Techi

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat