KroppspressVi lever i et samfunn hvor alt handler om vi er bra nok og om vi har fin nok kropp. Men hvorfor skal det absolutt være sånn? Det er vel ikke riktig at flere mennesker skal lide på grunn av et fælt press på hvordan vi skal og ikke skal se ut?

Kropp

«Er jeg tynn nok? Har jeg for mye fett på kroppen? Har jeg store nok pupper og spretten rumpe? Har jeg nok muskler?» Dette er spørsmål som mange personer stiller til seg selv, flere ganger i løpet av ungdomstiden. Grunnen til dette er fordi det kanskje er et kroppspress blant ungdommen som disse personene er en del av. Vi går stadig rundt og sammenligner oss selv med andre mennesker og lurer på om vi egentlig er bra nok.

Klær

I det samfunnet vi lever i nå, handler alt om hvordan kropp vi har og hvordan klær vi bruker. For tiden er de fleste opptatt av dyre merkeklær. Ungdommen velger å kjøpe disse dyre merkeklærne, selv om de kanskje ikke vil. Det er sjeldent at ungdommen egentlig vil ha disse dyre klærne, men i flere tilfeller føler de seg presset til å kjøpe det. De er redde for å bli stengt ute og kanskje miste venner hvis de ikke har dyre klær. Og da velger de ofte å mase på foreldrene sine og få de til å bruke en god del av lønningene sine på dyre klær.

Ungdommen er rett og slett redde og for å ikke bli likt av de man ønsker å bli likt av. Alle ønsker jo å være en del av de «populære» gjengene som finnes på forskjellige skolen. Da er det mange barn som velger å bruke alle sparepengene sine på dyreklær eller så maser de på foreldrene sine. Det er forferdelig at man føler seg presset til å kjøpe dyre klær, når man egentlig kan få en helt okei og fin genser fra HM istedenfor dyre klær som man bestiller fra USA.

Det er også viktig å påpeke at det også er noen som velger å kjøpe merkeklær fordi det ofte er bedre kvalitet og kanskje sitter litt penere på kroppen. Men alle har forskjellige meninger om hva men trenger og ikke trenger. Hvis foreldrene dine mener at det fint holder med klær fra HM, Cubus og andre butikker som befinner seg rundt om i Norden så burde man høre på de, istedenfor å mase på de om å bruke masse penger.

Victoria Secret modeller

Det er ikke til å legge skjul på at det er mange jenter som har et ønske om å se ut som modellene fra Victoria Secret. Flere jenter sammenligner seg selv med disse syltynne modellene som bare trener og spiser lite, for å få den kroppen de har. Flere jenter velger å slutte å spise maten sin for å gå ned i vekt. De tror at jo mindre de spiser, jo større sjanse har de for å bli som modellene. Men dette er ikke sunt for jentene. Ingen burde under noen omstendigheter slutte med å spise mat. Det kan nemlig føre til alvorlige sykdommer, som man deretter kan dø av.

Sommerkroppen

Nå nærmer sommeren seg og vi har allerede kunnet høre om «sommerkroppen 2014» siden i fjor. Jo nærmere sommeren vi kommer, jo mer vil jentene snakke om den så kalte sommerkroppen. Man føler ofte at man må ha tynn og muskuløs kropp når bikinisesongen kommer. Da er det flere som ofte føler seg presset til å ha en tynn og fit kropp. Det er forferdelig at det er flere ungdom som ikke er fornøyd med kroppen sin og føler seg presset til å trene masse og gå ned i vekt.

Men det er viktig å huske at alle er forskjellige. Vi har alle forskjellig kropp og ingen er like. Det viktigste er å være stolt av seg selv og hvordan en selv ser ut. Ikke hør på hva alle andre mener! Det er din mening som er den viktigste. Det vil alltid være noen som liker deg for den du er.

– Alle er perfekte på hver sin måte! Vi er alle forskjellige!

Hvem skaper dette kropps presset?

–      Oss selv …

Det er ingen andre enn oss selv som skaper dette kropps presset. Jentene er kanskje litt verre enn guttene, men det er også mange gutter som er med på det. Det er en del guter som mener at vi må ha sånn og sånn kropp, og sånn og sånn utseendet, men det er faktisk ikke så mange som jentene skal ha det til. Det er faktisk jentene som lager mye av presset. Dette gjør de ved at de kommenterer andre folk, og som regel andre jenter. Noen av de vanligste kommentarene som flere jenter kommer med er: Se, hun har lagt på seg! Hun burde ikke gå i shorts! Hun har mye kviser! Æsj, hun er stygg! Men den kommentaren som de fleste hører bli sakt om flere ungdommer er «du er feit!». Det er ingen hyggelige kommentarer og få, og det er flere som tar til seg kommentarene.

Alle jenter har kommet med en eller annen kommentar om noen og dette er ofte om en de ikke kjenner så godt. Det vi må tenke på hvis vi sier en sånn kommentar er, «hva hadde jeg selv syntes om at noen sa noe sånt til meg?». Det er INGEN som liker å høre at andre tenker negativt om en selv, men man tenker ikke over det før man selv er i situasjonen. Det er ikke noe poeng og komme med uhyggelige kommentarer til et med menneske. Alle er perfekte på hver sin måte og det er ikke noe poeng å ødelegge et menneske for å få seg selv til å føle seg bedre.

Konsekvenser

Det kroppspresset som er nå og kanskje vil utvikle seg enda mer, kan gi forferdelige konsekvenser. Mange ender opp med dårlig selvtillit og begynner å mobbe andre for å få seg selv til å føle seg bedre. Det er også noen som får spiseforstyrrelser og i VERSTE fall er det noen som sulter i hjel eller velger å ta sitt eget liv. Det er flere jenter som velger å slutte å spise, og heller ikke drikke. De har fått en ide om at jo mindre man spiser, jo tynnere blir man. Kroppen vår er under utvikling og noe av det dummeste man gjør da er å kutte ut måltider. Vi trenger mat og næring for å vokse og da er det dumt å «sulte» for å bli tynnere.

Verdt å tenke over!

Den tredje største dødsårsaken blant unge mennesker er anoreksia. Anoreksia er spiseforstyrrelse som kan oppstå hvis man kutter ned på inntaket av mat og blir forferdelig tynn. Anoreksia handler mer om selvfølelse enn vekt. I noen tilfeller går dette så langt at noen mennesker mister livet fordi de har dratt strikken for langt.

Det er bedre å spise ordentlig mat, som helst er sunn og trene, enn å droppe flere måltider.

Kroppspress er en forferdelig ting som bare vokser og vokser. Det er utrolig trist at så mange mennesker må lide på grunn av en så fæl ting. Det er ikke mange som legger merke til kroppspresset fordi dem som oftest er en del av de som skaper det. Men det vil alltid være der, uansett hva man gjør. Det eneste man kan gjøre er å si ifra til hverandre hvis man merker at noen er uhyggelige, og heller hjelpe de som kanskje ikke har det så lett.

Skrevet av: Inger Sofie Skaarer

Forfatter: Inger Sofie Skaarer

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat