Er kjærlighet lettest på pinne?Hva gjør forelskelse med oss?

Hva gjør egentlig forelskelse med oss, og spesielt med hjernen?

Har du noen gang fått den følelsen? Den følelsen av noe helt spesielt? Som at du føler deg rusa? Vel dette er forelskelse. Å møte en person som du virkelig har lidenskap til, og kanskje også dypere følelser både emosjonelt og fysisk. Forelskelsen kan utrykke forskjellige følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlige drømmer, seksuell tiltrekning eller noe annet.

Dette er forskjellig fra hver person, og det må nødvendigvis ikke være noe av dette, selvom dette kan være noen av de mest vanlige tingene som skjer når man er forelsket.

Forelskelse er en følelse av stor beundring for personen eller tiltrekning mot et annet menneske. Forelskelsen kan gi en følelse av lykke. Dette skyldes hormoner som gir et slags rus i kroppen. Uavhengig av hvor gammel du er kan du fortsatt bli forelsket, men følelsen kan være større i puberteten. Det har blitt forsket på at forelskelse også faktisk gjør hjernen stresset og at man gjør dårligere valg når man er forelsket.

Hjernen blir rusa

Hvis man er forelsket produseres det fenyletylamin og dopamin i hjernen. Fenyletylamin virker på samme måte som narkotiske stoffer. Så når en person er forelsket er personen teoretisk sett ruset. Dette er hovedgrunnen til at man gjør dårligere valg når man er forelsket. Selvom hjernen faktisk blir ruset er det mange som ser på denne følelsen som noe bra, siden dette som skjer i hjernen kan kalles en belønning som skjer via et belønningssystem. Du får den samme effekten når du er påvirket av narkotiske stoffer, bare at dette ødelegger hjernecellene og at du da blir avhengig, mens når man er forelsket er dette som et slags lykkestoff som automatisk gir deg en ruset følelse. Denne følelsen kan du få når du er samme sted som personen, drømmer om personen eller bare ser personen.

Kan være like

Konsklusjonen på dette kalt forelskelse er at man ofte blir forelsket i en som er enten veldig eller ganske lik deg selv. Derfor kan folk med samme interesse ofte bli forelsket fortere enn noen som ikke akkuratt har samme interesser!

 

 

Forskjellig kjærlighet?

Det de fleste tenker på når de hører forelskelese, er vel en gutt og en jente. Standard-paret. Jenta er tynn og pen og perfekt, og gutten passer på henne med store muskler og søte øyne. Det er ikke alltid sånn. Idet samfunnet vi lever i i dag er preget av at alt som er unormalt, ikke er lov. Samfunnet har dermed bestemt at kjærlighet finnes på en måte, og at den formen er det romantiske forholdet. Likevel så er de fleste enige om at det finnes forskjellige typer kjærlighet. Det finnes kjærlighet til dyr, ting og hendelser, og det finnes kjærlighet til familie, kjærlighet til venner, og kjærlighet på et romantisk vis. Men er det sånn at det er avhengig av akkurat hvem du forelsker deg i, hvordan kjærligheten er? Kjærlighet er kjærlighet, eller?

*de to neste avsnittene kommer artikkelen til å fokusere på den romantiske biten av kjærlighet, og det er det som står i fokus hvis jeg skriver ‘kjærlighet’*

Hva er forelskelse?

Det er mye som kommer an på personen du er forelsket i om hvordan forelskelse utspiller deg. Noen ganger vises det med blikk når personen ser en annen vei, andre ganger er det fnisete dytting som er tegnet på kjærlighet. Så sånn sett så er kjærlighet veldig mye forskjellig. Men betyr det da at selve kjærligheten er anderledes? Sannheten er at det man faktisk ikke vet. Det kommer veldig an på personen hva en svarer hvis en spør hva kjærlighet er. Noen som aldri har hatt noen erfaring med kjærlighet, kanskje de vil si at de ikke vet, eller at det er noe for voksene som de ikke skjønner seg på og ikke vil snakke om. Mange er også redd for det med forelskelse, og vil kanskje komme med en forklaring på hjernen og alt det tekniske innenfor forelskelse. Spør du noen som er hvor som helst andre steder innenfor kjærlighetslivet vil de alle sammen gi deg alle slags mulige svar på hva kjærlighet er.

Anderledes?

En av de andre tingene som er mye diskutert er homofil kjærlighet. Er det den samme forelskelse som to personer av motsatte kjønn vil føle? Er de i stand til å ta vare på et barn? Er kjærligheten sunn, eller er den til skade for andre? Mange har nok tenkt over dette en eller annen gang når situasjonen har bydd seg. Dette er et tema som veldig mange har meninger om, og de fleste har grunner som de mener er gode til grunnlag for alt de mener. Det kan bety mye rart for samfunnet om hva flesteparten mener. Her i Norge så er vi kort sagt et samfunn som er preget av at det å være hetrofil er normen, så er du noe annet, må du nok litt av hvert av tull på din vei igjennom livet.

Hvis folk hadde sluttet å anta alt, fra hvilket kjønn du forelsker deg i, til om du er glad i foreldrene dine, eller om du i det hele tatt har vært forelsket. Folk mener så mye om kjærighet, så det at det skulle vært en mennekserett hadde vært fint. Men alt i alt så er det egentlig ingen som vet helt sikker noe om kjærlighet. Det er den mest abstrakte tingen du kan finne, og det er ikke lett å vite hverken ditt eller datt om den.

Forfatter: RuthElise

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat