IshockeyIshockey er et lagspill som spilles på en islagt bane der de to lagene med køller forsøker å få en gummiskive, kjent som en puck, inn i motstanderens mål. Vi vet lite om de aller tidligste formene for ishockey, men man regner med at europeisk hockeyspill som ble spilt både om sommeren og om vinteren er forgjengeren til ishockey. Den første ishockeykampen ble spilt i Montreal i Canada i 1850-årene. Det var også der de første reglene for spillet ble utarbeidet. Spillet ble ikke innført i Norge før i 1932, og Norges Ishockeyforbund ble stiftet to år etter, i 1934.

ishockeybilde

Ishockey er en sport som man bør være fysisk sterk for å spille. Sporten har blitt mer kjent i

Norge de siste årene etter de norske spillerne som har spilt og spiller i den nord-amerikanske ligaen NHL og den svenske SEL.

Det er én norsk spiller i NHL denne sesongen. Mats Zuccarello Aasen i New York Rangers. Tidligere har Espen «Shampo» Knutsen, Anders Myrvold, Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen spilt der.  Bjørn «Botta» Skaare

hadde også noen få kamper i ligaen. Av de norske spillerne har «Shampo» gjort seg mest bemerket, og spilt All-Star kamp.

 

Mats Zuccarello Aasen

zuccaVår store stjerne Mats Zuccarello Aasen (født 1.september 1987) er en norsk ishockeyspiller som spiller for New York Rangers i NHL. Han har tidligere spilt for Metallurg Magnitogorsk i KHL i

Russland, for MoDo hockey i den svenske Eliteserien og for Frisk Asker i Get-ligaen i Norge. Han ble den sjuende nordmannen til å spille i NHL da han debuterte for New York Rangers den 23. desember 2010, og den tredje nordmannen i russiske KHL da han debuterte for Metallurg den 6. september 2012

zucca 2Han vokste opp i Løren i Groruddalen. Som 5-åring begynte han på ishockey skolen til Hasle Løren. Etter noen sesonger i Hasle Løren gikk han over til Vålerenga. Da han nærmet seg slutten av ungdomskolen hadde Frisk Asker lagt merke til Zuccas talent. De tilbød han plass på NTG med ishockey som hovedfelt, et tilbud han takket ja til.

Ole Kristian Tollefsen

tollefsen

Kapteinen for vårt nasjonallag Ole Kristian Tollefsen (født 29. mars 1984 i Oslo) er en norsk ishockeyspiller. Han har kontrakt med den svenske Eliteserien MoDo hockey. Han har tidligere spilt for NHL –klubbene Philadelphia og Colombus Blue Jackets. Han er sønn av den tidligere kjente håndballspilleren Grethe Tollefsen.

Han startet sin karriere i Nes Ishockeyklubb.16 år gammel dro han til Lillehammer for å fortsette hockeykarrieren på hockeylinjen på Norges toppidrettsgymnas. På Lillehammer ble hans talent for alvor oppdaget, og gjennom meget godt spill på juniorlagene fikk han allerede i sin første sesong i Lillehammer sjansen på klubbens A-lag. Sesongen 2001/02 ble Tollefsens definitive gjennombrudd i norsk hockey og han spilte fast på Li A-lag hele sesongen, i tillegg til at han også bidro på begge juniorlagenen til NTG/Lillehammer. Det resulterte i at Tollefsen den sesongen vant NM-bronse med Lillehammers seniorlag, NM-sølv med NTG/Lillehammers eldre juniorlag og NM-gull med NTG/Lillehammers yngre juniorlag. På toppen av det hele ble Tollefsen i juni 2002 noe overraskende draftet i tredje runde, nummer 65 totalt, av NHL-klubben. Colomus Blue Jackets.

Høsten 2002 reiste Tollefsen til Canada og Brandon i Manitoba for å spille juniorhockey for Brandon Wheat Kings i Western Hockey League (WHL). Her ble han lagkamerat med spillere som Jordin Tootoo og Josh Harding, som begge er å finne i NHL i dag. Tollefsen brukte litt tid på å tilpasse seg forholdene i WHL, men gjennom sin oppofrende og knallharde spillestil ble han ganske fort en populær og beryktet spiller i Brandon. Ved flere tilfeller ble hans innsats positivt kommentert av Colombus Blue Jackets, som tydeligvis fulgte Tollefsen nøye. Foran sesongen 2003/04 var Tollefsen på treningsleiren til Columbus Blue Jackets og bekreftet sin knallharde spillestil med å sette lagets stjernespiller Geoff Sanderson ut av spill i flere uke etter en tackling.

tollefsen 2

Tollefsen spilte to hele sesonger i Brandon, før han høsten 2004 tok turen til Syracuse Crunch i American Hockey League, som er farmerklubben til Columbus Blue Jackets. Etter som Tollefsen var vant til mye reising fra tiden i Brandon i WHL, ble ikke AHL noe stor overgang på det området. På isen var det nok litt tøffere for Tollefsen, spesielt med tanke på lockouten i NHL sesongen 2004/05, som gjorde at veldig mange gode spillere spilte i AHL. Det gjorde sitt til at Tollefsen måtte ta en liten tur ned til nivået under AHL og spille et par kamper for Dayton Bombers i East Coast Hockey League (ECHL). Men Tollefsen kom tilbake og avsluttet sesongen i Syracuse Crunch.

 

Steffen Søberg

søberg

Vålerengas keeper Steffen Søberg (født 6.august1993 i Oslo) er en norsk ishockeymålvakt

Sesongen 2010/11 spilte han for Manglerud Stars i Get-ligaen. Han har også spilt på U18-og U20-landslaget.

I juni 2011 ble han som den første norske målvakten noensinne ble spurt om kontrakt av et NHL-lag. Washington Capitals sikret seg rettighetene til Søberg ved å velge ham i fjerde runde, som 117. valget totalt.

søberg 2

Senere samme år ble han valgt av juniorlaget Swift Curent Broncos i WHL under den årlige import-draften for paraplyorganisasjonen for den canadiske juniorligaen CHL. Blant tidligere Broncos-spillere finnes blant annet den mangeårige Trondheim-spillern Dallas Gaume og andre mer kjente spillere som ble Joe Sakic.

 

 

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat