Hvorfor har vi årstider?Det er godt å tenke på at den lange og kalde vinteren er langt borte og at det er sommeren som ligger foran oss, naturens høydepunkt med masse sol og varme. Ikke minst sommerferien som de fleste kanskje tenker aller mest på, men har du noen gang tenkt på hvorfor vi har fire forskjellige årstider eller lurt på hvordan årstidene skifter?

Vi har fire forskjellige ”perioder” i året, som vi kaller årstider: vår, sommer, høst og vinter. Når årstidene våre skifter, henger det sammen med hvordan jorda hele tiden flytter seg i forhold til sola. Når man leser dette tenker man med en gang at det blir varmest når jorda er nærmest sola, men slik er det faktisk ikke. Avstanden mellom jorda og sola varierer såpass lite i løpet av jordens ett år lange bane rundt sola, at det har så å si ingen betydning for temperaturen på jorda.

Det er jordaksens helning som gjør at årstidene våre skifter. Samtidig som jorda sirkler rundt sola, roterer den seg også rundt seg selv i en akse på ca 23,5 grader. På grunn av denne helningen bytter den nordlige og den sørlige halvkulen om å peke mot sola i løpet av jordas omløp rundt sola, og det er dette vi opplever som årstider.

årstid

Når jorda befinner seg i delen av banen der den nordlige halvkulen peker mot sola, får vi mer sollys i døgnet, oppe i nord. Det blir vår og sommer når den ekstra solenergien varmer opp lufta og jorda. Et halvt år senere så vil jorda være på den andre sida av sola og da er det den sørlige halvkulen som peker mot sola, mens den nordlige ligger i ”skygge”. Når det blir høst og vinter i nord, er det derfor vår og sommer i blant annet Australia og Sør – Amerika.

Hvis jordaksen ikke helte, ville vi fått den samme mengden med solstråling hver dag gjennom hele året. Da ville det virket som at sola sto opp og gikk ned på den samme tida gjennom hele året. Været ville ikke ha forandret seg sånn som det gjør nå, men føles vårlig hele tida.

purple-spring-flowers-1361963223YSB-2

Om været hadde vært på denne måten hele året, ville også livet på jorda forandret seg helt. Livssyklusen for mange planter og dyr er nemlig avhengig av at været og årstidene forandrer seg. Så det er noe positivt med hver av årstidene våre, alle de ulike sesongene byr på forskjellige opplevelser. Hver årstid har noe unikt ved seg og selvom det kanskje ikke er din favoritt tid på året, har du alltid noe å se fram til i hver årstid.

Forfatter: Victoria Espinoza

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat