Hvordan fungerer ungdomsskolen?I det øyeblikket det går opp for deg at Ungdomsskolen og barneskolen ikke er i den samme båten, men bare i samme sjø, er det litt variert hvordan man reagerer. Noen har gledet seg til denne forandringen siden de fant ut at det var et liv etter sjuendeklasse, mens andre har blitt svimle, og lurt på hvordan de i alle dager skal klare dette. Det kommer nye ting du må venne deg til, og du blir nødt til å forholde deg til andre mennesker, andre vaner, og andre forventninger. Gjenger splittes opp, fornyes, og midt opp i det hele, er det viktig med folk på din side, som du kan stole fullt og helt på. Alle har visst meninger som må bli hørt, og blir du offer for ryktene, er det ingen vei tilbake. Skolearbeidet henger over deg, og karakterene er definitivt tilstede. Det er viktig å gjøre sitt beste, men for all del, ikke slit deg ut.


  hfu 5

Før har lærerene kanskje funnet mange rare metoder for å få deg til å lære bestmulig, men her på ungdomsskolen er det bare du som har ansvaret for å lære noe. Det er et bestemt antall læringsmetoder som lærerne velger ut etter hvordan temaet best kan nå inn. Det er viktigere å faktisk lære noe enn å late som du er utrolig effektiv, selv om du egentlig ikke gjør en ting. En av de forandringene du kanskje ikke tenker over i ditt liv på barneskolen, er hvordan fagene samarbeider. Der, så har man ofte èn lærer i de fleste fagene, som kan samle opp kunnskapen sin, til å matche opp det som foregår i alle fagene. I motsetning til her på ungsomsskolen, hvor lærerne ofte bare har ett eller to fag selv, i flere klasser. På grunn av dette, er sjelden det du går gjennom i matten noe med det du gjør i naturfagen, og det virker som språklærerne aldri har sagt noe til hverandre.

 

Når det kommer til leksene, er det i år kommet en ny måte lærerne må forholde seg til periodeplanene, i steden for å gi en konkret lekse og  bare sette på målene fra lærerplanen, -nå skal fokuset være på målene du skal nå for perioden, og det ditt eget ansvar å sørge for at du kan disse målene når perioden er over. De diskuterer heldigvis fortsatt hvordan de på best måte kan redusere stresset rundt skolearbeidet, så forhåpentligvis er dette nye systemet med leskene snart ferdig utvikla, og vi stresser ikke lenger så mye at det er farlig.

 

Gruppearbeid er en av måtene lærerne prøver lære deg å samarbeide på, og det er veldig forskjellig hvordan forskjellige folk samarbeider. Er du en av de som liker å ha kontroll og oversikt over arbeidet ditt, er nok dette litt vanskelig. For å unngå å få blindpassasjerene burde du prøve å inkludere alle i gruppa i arbeidet. Du kommer ikke alltid til å havne på gruppe med de du helst vil, derfor er det lurt å venne seg til andre folks meninger og innspill. Alle er flinke på forskjellige områder og derfor er det lurt å sette dette sammen til noe som kan bli et bra resultat.

Det å venne seg til hvordan andre er og tenker gjelder også sosialt. Har du tenkt på at du å vennene dine også ofte er ganske forskjellige? Dere utfyller hverandre akkurat som i et gruppearbeid, og da er det kanskje ikke så ille likevel. Du er pent nødt til å takle alle folka i klassen din i løpet av disse tre årene. Det kommer absolutt ikke noe godt ut av å bære et unødvendig nag til noen av de du må se hver dag. Å hate noen uten grunn kommer rett og slett bare til å gå utover deg. Hvis du ikke vil blunke til en spesiell person under blunkleken, så kan det lage teite konflikter som ikke hadde trengt å være der, hvis du hadde lagt de irrasjonelle tankene dine bak deg. Allikevel så be
finner du deg i denne hypotetiske blunkeleken, så må du virkelig nyte det. Bli-kjent-leke-delen av åttende klasse er den korte tiden hvor klassen din får en fin mulighet til å skape et godt klassemiljø (bare se på 10C, de klarte det!). Dette gode klassemiljøet blir virkelig nøkkelen til gode framføringer, mindre nervøsitet og kort sagt å klare å trives i klasserommet.

 

For å ta dette videre ut av klasserommet, og inn i friminuttene,  så kan det lønne seg og være hyggelige og si hei så lenge det går, og danne såkalte “alliansehfu 2r” med dine medelever. Selv om det ikke nødvendigvis er de du narturlig ville ha snakket med, skaper du automatisk en bedre stemning ved å smile og si hei. Å være selvsikker, men ikke overlegen, er en fin måte å oppnå høy sosial status. For de fleste er det ikke noe å gjøre med den sosiale statusen du blir dratt inn i. Som regel er dette greit og du må ikke bli akseptert av alle på skolen for å ha det bra, bare vennene dine aksepterer deg kan du komme fryktelig langt i livet. De trenger ikke å ha de samme interessene, men hvis de bryr seg om litt av det samme så er det noen fine ting skolen har og tilby i pausene eller etter skolen som du kan gjøre alene eller med venner.

 

For musikkelskere kan det gjøre hverdagen din enda bedre ved å besøke skolens musikkrom, som er oppe nesten hver midttime. Der kan du bruke tiden din inne på grupperom og låne alt fra gitarer til trommesett. Selvom er det viktig å huske at hvis du låner noe fra musikkrommet er det ditt ansvar om det blir ødelagt. Derfor har det blitt innført en inn- og utkryssingsliste som ser ut til å funke.

 

Noe annet som kan være greit hvis du sliter med lekser, har mye lekser, eller bare ikke vil gjøre de hjemme, er at du får muligheten til å gjøre lekser og andre skoleoppgaver i midttimene. Dette kan du gjøre på mediateket, som også er oppe hver midttime, innnebygd med lærere du kan få hjelp av. Funksjonen til mediateket er at det skal være stille og rolig så du kan jobbe i fred. Mediateket er også åpent for leksehjelp på mandager og torsdager etter skolen fra 14.30-16.00.

 

I de forskjellige basene kan man også nyte litt stille tid, eller bare være på ha det gøy, og “leke” litt med vennene side. Der trenger du også ikke å bekymre deg for eldre elever, for du har bare lov til å oppholde deg i din egen eller trinn over deg sine baser. Det er fint å spise inne i basen, men hvis dere vil sitte på bord og stoler er amfiet ett fint sted. Amfiet er ofte fullt av eler fra alle klasser og sosiale kretser, å det er fort gjort å alltid ha noe å gjøre, noen å snakke med, og noe å tenke på i friminuttene, hvis du er der. Kantina er også i amfiet, hvis du har lyst til å kjøpe mat. Uheldigvis er den ikke oppe så mye som før elevene som har mat og helse har hittil styrt kantina, og da får de ikke gjort alt det de skal i faget, slik at lærerne får vurdert de ordentlig. Derfor har kantina begynt å selge knekkebrød, fordi det ikke går uttover faget, men allikevel gir elevene tilbud om mat. Naturligvis har dette fått en hel haug med protester fra elever som stolte på kantina til å ha et variert og sunt utvalg de benyttet seg av daglig. For elevene i mat og helse sin del, derimot, er det nok lettere for de å gjøre det bra i faget, uten å bekymre seg over knekkebrødene i kantina.

 

Hvis du nå akkurat har begynt i åttende, kommer en hel haug med folk til å fortelle deg hvor fort det kommer til å gå over igjen. Ungdomskolen er kjent for å generelt gå utrolig fort, og før du vet ordet av det så er knekkebrødet fra den dysfunksjonelle kantina spist opp, og du går over på den store og skumle videregående.

 

Det er mange valg som må tas, men om du ikke går i tiende trenger du ikke bekymre deg over disse. Kort sagt er det bare viktig å nyte tiden din her. Dette er tiden du kan begynne å bli introdusert til den personen du kommer til å ende opp som som voksen, men du kan fortsatt være barnslig og slippe å bekymre deg over voksenting. Noe som gjør at dette er en beste tiden å være glad, lev livet, og husk på fagene oppi det hele.

Skrevet av Ruth Elise og Sofie.

Forfatter: Sofie Hodnebrog

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat