Hvor stort er universet?For å vite hvor stort universet er må man først vite hva universet er! Universet ganske enkelt er «alt», alle mennesker, planeter, galakser og alt annet av rom, materie og stråling som inngår.

Mange sier at universet er uendelig, men er det virkelig slik?

Grunnen til at mange vil si at universet er uendelig er for det utvider hele tiden. Det nemlig slik at du har egentlig ikke noe fasitsvar på hvor stort det er fordi det hele tiden endrer seg. Men det vi kan finne ut av er hvor fort utvider det seg?

Den amerikanske astronomen Edward Hubble skrev en ligning som fikk navnet Hubbles lov. Denne ligningen forklarer hvor fort universet utvider seg i alle retninger som finnes, ikke bare bortover og bakover men også oppover og nedover. Ligningen skrives slik: v = H · r

Her v er radialfarten (himmellegemes hastighet) til en galakse, r er avstanden fra jorda til galaksen, og H er Hubbles konstant (også kalt Hubble parameteren) som i dag er bestemt til H = (21,7 ± 1,0) km/s per million lysår.

Denne ligningen blir ikke bare brukt til å finne ut hvor stort universet er, men også regne ut avstanden til galakser, planter, stjerner og alt annet som har store avstander fra hverandre.

 

“The more clearly we can focus our attention on the wonders and realities of the universe about us, the less taste we shall have for destruction.”
― Rachel Carson

hilsen oss i redaksjonen

Har du noe du lurer på på? Send oss en melding på Facebook siden vår: Elevavis Østersund

Forfatter: Lucas Madsen

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat