ANSVAR?Hva vil det egentlig si? Hva menes med ansvar? Kanskje det er et spørsmål du vil få på en prøve du har ansvar for å pugge til, og gjøre det bra på. Det er sånn hverdagen har blitt. Folk forventer mye av deg. Men hvor mye ansvar takler vi å bære?

Fra du var liten har antallet ting du har hatt ansvar for stadig steget. Kanskje din største bekymring som 11 åring var å ikke komme for sent på skolen? Men som man blir eldre er det viktig å prestere i så mye som bare mulig, og den eneste som har ansvaret for det er deg selv. La oss se på meg for eksempel. Hver dag har jeg ansvaret for å stå opp, gjøre alt jeg skal før jeg må rekke bussen, for så å komme tidsnok til skolen. Så har jeg ansvar for å lære det jeg skal på skolen uansett hvor trøtt jeg er, fordi jeg var oppe til langt på natt for å øve til en prøve. Etter det er det å huske alt jeg pugga til prøven som er den neste utfordringen. Men å snakke med vennene mine og å holde meg oppdatert på sosiale medier er jo også viktig. Så kommer prøven jeg har ansvaret for å gjøre det bra på. Når en lang skoledag tar mot slutten er det å få med leksebøker viktig. På bussen tenker jeg på at jeg egentlig burde gått eller sykla hjem fordi jeg har ansvaret for å ha en sunn kropp som lever opp til de skyhøye forventningene til ungdommer i dag. Men når jeg kommer hjem er det på nytt lekser og skoleoppgaver som blir prioritert. Så kommer jeg på at husarbeid er noe jeg også har ansvaret for. Når kvelden kommer er det også dette med søvn. Man hører overalt at det er du som har ansvaret for å få nok søvn. Men regnestykket med hvor mye du skal ha ansvaret for en dag, og hvor mye du faktisk har tid til å ha ansvaret for går ikke opp.

Så jeg mener at folk burde tenke over hvor mye en person faktisk kan klare å ha ansvar for. Skolen forventer mye av deg, foreldre forventer noe av deg, samfunnet også og sånn er det bare. Meningen med dette innlegget er at dere skal tenke over hvor lurt det er å gi ungdommer ansvar de ikke trenger eller har tid til. Det er mye man får ansvaret for, og hvis du tenker deg at du i et døgn skal ha tid til: fritid (for eks. være med venner eller aktiviteter), skole, og søvn så tar disse så mye plass at du nesten må velge kun to av de. Vi er mennesker som gjør feil og å ha plass til Toppkarakterer, 8 timers søvn, og ha et flott sosialt liv er krevende. Det må vel noen snart skjønne.

Forfatter: Sofie Hodnebrog

Del denne artikkelen på
468 ad
Start chat
1
Close chat
Hei! Takk for at du besøker oss! Trykk på knappen under for å starte en chat.

Start chat