Vil diskusjonen fortsette?

Denne saken er om barn og ungdom som bruker merkeklær. Det er forskjellige diskusjoner om merkeklær i vår hverdag. Det er ofte barn og ungdommer i hverdagen som bruker merkeklær fast eller veldig ofte. Mange folk går i sånne klær fordi foreldrene bruker det selv og at de har såpass mye penger at når barnet vil ha klær, får de det. Andre barn og ungdommer vet at foreldrene kanskje ikke tjener så mye at de kan kjøpe alt barnet ønsker seg. Kanskje de ofte tenker «Jeg vil ha sånne klær». De som ikke får merkeklær og går på en skole der mange har sånne klær, føler kanskje at det er et slags klespress.

Ofte i din hverdag, kan du for eksempel få en kommentar av en person; «Er det merke eller er det bare et sånt kjedelig billig antrekk?» Det kan hende at du selv har opplevd mens du har vært ute blant folk at personer kan komme med sånne kommentarer. Det er ikke særlig greit at folk skal oppføre seg sånn. Hvis ungdommer har vært i andre land og kjøpt klær som da er merker, kan de komme hjem til Norge og tenke; «Det er billigere i andre land.» For å spare penger, kjøper folk merkeklær i andre land. Og fordi at det ikke er særlig mange merke butikker med i Norge.

De mest vanlige merkene som de fleste går med er for eksempel: Abercrombie, Hollister, Gant, RL polo og Lacoste. Disse merkene er kanskje de du ser mest, og mange går for eksempel med hettegenser der det står «Abercrombie.» Når barn fra 3-10 år får masse forskjellige merkeklær av foreldrene blir det egentlig litt for teit og man får opp den tanken i hodet om at barnet kanskje er litt bortskjemt.

I fjor vinter ble det skrevet mye om blant annet merkejakker med ekte pels. Merkejakkene er en ting og pelsen er en annen. Merkejakkene man ofte kommer borti og ser daglig er for eksempel: Canada Goose, Svea og Parajumpers. Det ble mest skrevet om Canada Goose i fjor og om at pelsen på jakken var laget av dyr. Måten dyrene ble fratatt pelsen mente mange var ordentlig dyremishandling. Pelskragen kan være av forskjellige dyr, blant annet ulv. Når menneskene kjøper jakker med ekte pels, er de ikke alltid klar over bakgrunnen av jakken. Dyret kan ha vært under ordentlig lidelse mens denne prosessen foregikk. Det kan for eksempel være sånn at dyret har blitt fanget av fotsaks og at dyret bare ligger der og lider helt til fangstmannen kommer. Det kan ofte hende at dyret ligger der lenge før personen kommer og henter det.

Er det egentlig sant at pelsen faktisk er ekte? Det kan du finne ut ved å klikke på denne linken:

Saken er om merkeklær, men det er litt viktig å få inn det med at noen merkeklær har en fæl bakgrunn. Det er litt vanskelig å tenke seg hva de som får merkeklær tenker, men det er vel oftest: «Nå passer jeg inn». «Folk kommer sikkert ikke til å tro at jeg ikke har penger». «Nå er jeg fornøyd». Andre folk bryr seg kanskje ikke så veldig mye om at de har fått eller kjøpt merkeklær. Dette kan faktisk føre til mobbing. Mennesker kan være så slemme at pga et klesplagg, skiller noen deg ut. Det er ikke sikkert at det med diskusjoner om merkeklær noen gang kommer til å slutte for folk er forskjellige, de liker å gå med forskjellig og det er ikke nødvendig å kritisere andre hvis man ikke går med noe dyrt. Noe som er forståelig er at det hadde vært greit for folk at merkeklær ikke hadde noe med lidelse av dyr å gjøre og at folk ikke blir mobbet for at de ikke går med dyre klær.

Kilder: http://www.dyrevern.no/