Var du på NOAHs fakkeltog 2015?

«Dyr lever for sin egen del, og ikke for å brukes, klær, eksperimenter eller underholdning. Derfor kjemper NOAH for alle dyrs rettigheter!»
-NOAH

CUTE

14.november samlet 8.000 nordmenn seg i Norge for å demonstrere og kjempe for dyrs rettigheter. Denne fredelige demonstrasjonen går ut på at mennesker tenner fakler og lager plakater for å vise sympati for dyrene som blir utsatt for pelsdyrindustrien. Fakkeltogets hovedformål er å overbevise politikere på Stortinget til å legge ned alle pelsdyrfarmer i Norge.

Har du noen gang deltatt i fakkeltog mot pels?                                 Foto: animalygifs.tumblr.com

noah-logo-white-bg

Hvis du kanskje ikke har hørt så mye om NOAH før, er det greit å få et innblikk i det før du skal lese mer om fakkeltoget. NOAH er en organisasjon som ble opprettet i 1989 av en gruppe aktivister som kjemper for dyrs rettigheter. NOAHs hovedmål siden ’89 er å få en ende på alt av dyreplageri, for eksempel pelsdyrindustrien, sirkusdyr og ulvejakt.  NOAH vil ha et samfunn hvor vi mennesker kan leve i harmoni med dyrene, et samfunn hvor begge partene kan leve sammen uten at den ene parten blir utnyttet eller mishandlet.

«Menneskets slektskap med andre dyr er grunnleggende. De vil som oss selv, leve og utfolde seg. De vil oppleve glede og unngå smerte.»
-NOAH

ft-banner-2015-hovedside

For tolvte år på rad samlet dyreglade mennesker seg for å gå i fakkeltog. Engasjementet står sterkt og hele 24 norske byer arrangerte dette. Det ble en oppmøte-rekord på 8000 mennesker, og halvparten deltok i Oslo.

Toget i Oslo startet på Youngstorget og gikk til Stortinget, med kjente personer slik som Aylar Lie foran i toget.

På Stortinget samlet menneskene seg, og det var mange spennende appeller. NOAH har egen youtube kanal HER og filmet selvfølgelig alle appellene. Her er litt informasjon om de som holdt tale:

Mathias Imsland Rehman (10) holdt tale foran 4000 mennesker utenfor Stortinget. Dette er en del av hans tale som tok publikum med storm.

Mathias_Martine-580x386«Dyr og mennesker er like mye verdt, er vi ikke? Dyr kan føle, de kan bli lei seg, de kan kjenne glede, de kan bli sinte, sanse, lengte og få vondt. Derfor er jeg her for å si ifra til politikerne, så vi kan stoppe stjelingen av pelsen til dyrene, vi trenger ikke å drepe dyr for pelsens skyld, det er mye annet vi kan bruke for å varme oss. Jeg er et barn og vet at pels er galt, dere er voksne og burde vite hva som er rett og galt.»

En link til hele talen finner du HER.

Lise Myhre (40) holdt også tale i Oslo. Du kjenner henne kanskje som tegneserieskaper, da hun har laget tegneserien Nemi. Hun har deltatt i fakkeltoget flere år på rad, og er aktiv i kampen mot pels!

lis

«Skal du holde appell i år igjen, var det noen som sa. Blir dere ikke motløse av å gå i det toget år etter år? Vi blir ikke det, fordi etter hvert år blir toget lengre og engasjementet sterkere. Motstanden mot pels bare øker.»

En link til hele talen finner du HER.

Touraj «Tooji» Keshtkar (28) er en artist, forfatter og barnevernspedagog som også ville dele sine meninger med en appell utenfor Stortinget.

tåjay«I motsetning til dyr er menneskets natur kulturen vår. Vi vil helst fra vi kommer ut av vår mors mage, føle en tilhørighet, en trygghet, og det alle mennesker søker; aksept og kjærlighet. Vi må våkne! Vi må ta bevisste valg uansett hvor ubehagelig det er. Om femti år, forhåpentligvis mye mindre, vil vi se tilbake og tenke med skam og flauhet over hvordan vi kunne skade noe av samme uskyld som et barn, våre dyrevenner.»

En link til hele talen finner du HER.

Denne artikkelen handler om de som kjemper mot pelsdyrindustrien, så hvis du vil vite mer om selve pelsdyrindustrien i Norge, kan du se HER.