Skriving av innhold

Hvordan skriver jeg de beste artiklene

KVISA er et viktig huskeord når man skal lage en sak. KVISA betyr:

K – Det er viktig å ha en konflikt i saken din, og legge frem sidene av saken og gjøre den spennende. Vi liker å lese om konflikter.

V – Det er viktig at saken din er vesentlig, og spiller en rolle i samfunnet, eller handler om fremtiden vår. Noe vesentlig er altså noe som treffer mange, som f. eks finanskrisa rundt om i verden nå. Dette er noe som mange blir preget av, altså er det vesentlig.

I – Identifikasjon. Finn saker hvor leserne kan gjenkjenne seg i en mening, et produkt eller noe som kan bety noe for enkeltpersoner. En sak blir ofte mer interessant om du kan tenke “wow, det kunne faktisk vært meg!”

S – Sensasjonelt. Finn saker som er store og hvor det skjer noe sensasjonelt.

A – Aktualitet. At saken faktisk er aktuell er en fordel. Altså at man faktisk finner en ny sak, istedenfor å bare skrive om gamle saker som har blitt skrevet om mange ganger før.

Husk at alle saker også bør være objektive. Det betyr at du ikke må skrive for personlige meninger i en artikkel som omhandler noe konkret, som for eksempel et produkt, eller en person. Bare fordi du syntes Justin Bieber er søt, betyr det ikke at alle andre gjør det
Husk at hvis du bruker noen kilder når du lager en sak er det alltid viktig å hvilke kilder som ble brukt

Når man skal intervjue, er det også viktig å ha journalistens gode hjelpere i bakhodet. Journalistens gode hjelpere er altså:

•  Hva skjer?
  • Hvem skjer det med?
  • Hvor skjer det?
  • Når skjer det?
  • Hvorfor skjer det?
  • Hvordan skjer det?

Det er ofte lurt å ikke stille spørsmål som du vet du kommer til å få kun et ord i svar. Ofte så er Ja/nei-svar et resultat av dårlig planlagte spørsmål. Ofte er det også slik at hvis du intervjuer et lite barn så vil du veldig ofte få et ja eller et nei i svar.

Til info: Husk at hvis du intervjuer et barn må du ha barnets tillatelse og foresattes tillatelse for å kunne publisere noe fra denne saken på nettet. Vi fjerner saken din fort hvis vi ser at dette kravet ikke blir overholdt.

Bilder i artikler

Bilder i dine artikler:

Hva gjør du om du ønsker å ha et bilde i din artikkel? Ofte så går mange til den nærmeste kilden de har for bilder, Nettopp vår gode venn Google. Ofte er det slik at bilder på Google ikke er helt OK å bruke. Husk også at hvis du bruker et bilde fra Google så er ikke direkte ULOVLIG, Men du risikerer at eieren av bildet kontakter oss bak Fetskolene’s nettsider der de gir en beskjed om at bildet må tas ned. (Det betyr da at du har en artikkel uten bilder).

Det beste er alltid å ta bilder selv, men hvis du ikke kan dette så er det lurt å legge til en link til nettsiden som eier bildet som kilde.

Bildekvalitet:

Bildekvalitet er også en viktig sak å tenke på når du skriver en sak. Hvis du finner et bilde på nettet som du bruker, så pass på at dette bildet er i høy nok oppløsning.

komprimert God kvalitet

Stor forskjell: Dette er to bilder som har samme motiv. Vi har skalert ned bildet til venstre så lang ned vi kunne, så skalert det opp igjen. Dette viser hvor mye bedre det er med et bilde i høy oppløsning.

Klar til publisering

Bilder i dine artikler: