Ny på ungdomsskolen

Det nærmer seg sommerferie, og skolestart på ny skole med nye folk etter en lang ferie. Man vokser, og er i ferd med å bli så stor at man ikke lenger skal gå på barneskolen, men over til ungdomsskolen. Dette er et stort skritt, og en stor overgang for mange. For noen kommer det som et sjokk å begynne på ungdomsskolen, og for andre er det helt greit. De aller fleste er som regel ganske nervøse og gruer seg en del til å begynne. Og det går fra å være eldst på en skole til å være yngst. Dette er et eksempel på hvorfor noen gruer seg. Gruer du deg?

Det burde du virkelig ikke. Ungdomsskolen er ikke et skummelt sted å begynne på, og elevene som allerede har gått ett eller to år på skolen før deg, blir alltid fortalt hva de kan gjøre for at nye mennesker skal føle seg velkommen. Ikke frykt noe, for du får all den hjelpen du trenger og du står ikke alene. I tillegg tar det deg ikke lang tid å få nye venner.

I forhold til barneskolen, er det noen forskjeller fra når man kommer over til ungdomsskolen. I stedet for at man kun får poengsummer på prøver, får man også en karakter fra 1-6, i tillegg til at man kan få pluss og minus. Man får også negative og positive anmerkinger i forhold til hvordan man oppfører seg i timene og på skolen. Man har tilgang til en oversikt på orden og adferd, karakterer og antall fraværstimer eller dager via its learning. På ungdomsskolen pleier det å være kantine, og de ansvarlige er alltid flinke til å gi ut informasjon om hva de kommer til å selge i god tid før noe skjer.  På ungdomsskolen starter man også med nynorsk, noe alle må gjennom. Og man starter med tentamen i matte, engelsk, norsk sidemål og bokmål. Når man har gått ferdig 2 og et halvt år på ungdomsskolen, skal man opp i muntlig og skriftlig eksamen noe man bruker veldig mye av 9ende og 10ende til å øve på. I mars måneden søker man på hvilken skole man ønsker å komme inn på, og etter at alle karakterene er satt, er det ikke lenge til man får svar på om man har kommet inn på den skolen man har søkt på. Karakterene man får på ungdomsskolen i slutten av 10 ende, er veldig avhengig av hvilken skole du kommer inn på ved at skolene har forskjellige snitt som krav for at man skal kunne komme inn.

Ikke bruk tiden på ungdomsskolen til ingenting. Gjør det beste du kan sånn at du ikke sliter når du skal søke videre på skoler i fremtiden. Ungdomsskolen handler om at man skal lære å ta veldig mye ansvar selv. Ta det alvorlig og prøv å få mest mulig informasjon om hvordan du skal takle det å begynne på ungdomsskolen og hvordan du kan lære ting på best mulig måte. Det er ikke vits å grue seg, for ungdomsskolen er ikke verre enn barneskolen.