Khan Academy har pusset opp

Khan Academy er for mange elever i Fet, en kjent og kjær mattehjelper – men mange har også latt akademiet støve ned – og enda er det mange som ikke har oppdaget dette fabelaktige nettsamfunnet som gir tilpasset opplæring en ny dimensjon

I fjor hadde undertegnede innføringskurs i Khan Academy og det var fantastisk å oppleve mer enn 130 barn som alle koste seg med matematikk – i samme temaer – på sitt nivå(!) og siden har stedet forberedet seg kraftig.

Nå kan du velge enda bredere – og det er ikke lenger bare ildsjelen Salman Khan som spiller inn videoer. Du kan sitte lenger her enn på World og Warcraft og stadig oppleve noe nytt – og det beste; du lærer noe nytt – enten du er 5 år eller 105 år!

…og det får en gammel, autodidakt røver til å våkne 🙂

Lærerrollen

Å bruke Khan Academy som lærer er en fryd! Du heter ikke lærer – men Coach og elevene kan legge til sine egne coacher fritt fra de er 13 år gamle. Før det må enten forelder eller lærer opprette kontoen, men den frigis automatisk da eleven har fyllt 13 år.

Du har tilgang til alt tenkelig av relevant informasjon om gruppen du jobber med – like godt som hver enkelt elev. Tidsbruk på hver oppgave, hvilke hjelpemidler, ja – alt. Så selv om undertegnede opererte med klasser på 4 forskjellige skoler – fra 3.trinn til 10-trinn, er det fortsatt enkelt å titte inn og se hva som skjer. Som lærer vet du da akkurat hva eleven synes er vanskelig og ikke og du kan være mer til hjelp faglig.

Elevinnsikt. Tidsbruk

Mer spennende enn læreren

Såkalt «flipped classroom» er i skuddet om dagen – og det går i all enkelhet ut på at eleven ser forelesningen hjemme, i sitt eget tempo, for å ta oppgaver og arbeid sammen med lærer og medelever på skolen. Dette er veldig lett med Khan Academy, for jeg kan rett og slett ikke konkurrere med slikt som denne forelesningen om middelalderen:

Forelesningen kan du forsåvidt se på youtube, men på Khan er den knyttet til et læringsløp i kunsthistorie, under humanistiske fag – og eleven får poeng for å ha sett på den der – eller på paden sin…

Khan Academy, Middelalderhistorie

Fra Wikipedia:

Khan Academy er et ikke-kommersielt utdanningsnettsted grunnlagt av amerikaneren Salman Khan i 2006. Khan Academys mål er å sørge for «utdanning av høy kvalitet for alle overalt».

Nettstedet har en samling av over 4000 korte forelesninger, lagret som skjermkaster på YouTube. Forelesningene er fra fagfelt som matematikk, historie, medisin, finans, fysikk, kjemi, biologi, astronomi,samfunnsøkonomi, kunsthistorie og informatikk

Høres dette interessant ut? Lag deg en bruker i dag og finn ut selv 🙂

Saken vil bli oppdatert.

Forfatter: Roger Wangberg