Hva er Innebandy?

Innebandy, innendørs ballspill mellom to lag på en rektangulær bane med et målbur i hver ende, foregår på bart underlag med ball og køller. Det gjelder å score mål ved å slå ballen inn i motstanderens målbur. Hvert lag har 6 spillere på banen om gangen, derav en målvakt uten kølle. Lagene kan benytte opptil 20 spillere hver, som kan byttes inn et ubegrenset antall ganger og når som helst under kampen. Innebandy oppstod i organiserte former i Sverige og Finland rundt 1980 og var i 1990-årene en av de raskest voksende idretteinnebandyr i Norge.

Både ball og kølle er laget av plast. Ballen er hul med mange hull i overflaten; diameter 72 mm, største vekt 23 g. Køllene er høyst 105 cm lange og 380 g tunge. Internasjonale baner er 40 m lange og 20 m brede (som i håndball) og omgitt av 0,5 m høye vant. I hver ende av banen er et 1,6 m bredt, 1,15 m høyt og 0,65 cm dypt målbur plassert inne i et målfelt på 4×5 m. Målburene er plassert innenfor kortlinjene, slik at spillet også kan foregå bak som i ishockey.

Ordinær spilletid er tre omganger à 20 min effektiv tid; barn og ungdom spiller ned til 2×15 min. Begge lag har innenfor spilletiden rett til en rådslagningspause (time-out) på 30 s. Ved uavgjort forlenges spilletiden med inntil 10 min eller til et lag scorer. Etter målløs forlengelse straffeslagkonkurranse. Kampen ledes av to dommere.

Når ballen går over vantet eller treffer taket, tas det innslag 1,5 m fra vantet der ballen gikk ut. En annen dødballsituasjon er en såkalt duell, som tas fra faste duellkryss på banen. En spiller fra hvert lag står da mot hverandre med parallelle kølleblad på banen og ballen imellom. På dommerens signal prøver de å få kontroll over ballen. Duell dømmes bl.a. etter scoring (fra midt på banen) eller når begge lag begår regelbrudd samtidig.

For forseelser mot motspillere, farlig spill m.m. dømmes enten frislag eller straffeslag, det siste for forseelser som hindrer en klar målsjanse. Frislag tas fra der regelbruddet skjedde med motspillerne minst 3 m unna ballen. Straffeslag settes i gang fra midtlinjen ved at spilleren beveger seg med ballen mot målvakten. Andre spillere må forlate banen. Spillere kan også utvises for 2 min, 5 min, 10 min eller resten av kampen.

av Jonas