Hjelp! Det flommer over

Livet i et delta er aldri kjedelig. Enten biter myggen, eller så sperrer tåka for sola – og om ikke det, så flommer det over både titt og ofte. I våres  var det ny 50-årsflom. Hva er en 50-årsflom?

l-007

Flere steder i Norge har blitt utsatt for 50-årsflommen. 50-årsflom betyr at vannstanden stiger så mye at det i gjennomsnitt går 50 år mellom hver gang den når dette nivået. Snøen på fjellene smelter, og vannet stiger og stiger. Til slutt blir det for høye vannstander, og bygninger og mennesker blir rammet av dette. I tillegg har det regnet mye på Østlandet, så flere områder er dekket med vann. Sør-Norge fra Agder til Nord-Trøndelag er også berørt.

l-075NVE

Norges Vassdrags- og Energidirektorat(NVE) sendte ut varsel om at vannstanden ville bli høyere i Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark, Vestfold, Østfold og Akershus fra 24.05-28.05. Det ville også bli noen ubetydelige nedbørmengder.

Utsatte områder

l-071Risikoen for at jernbaner, veier, hus og store områder blir satt under vann er størst på Østlandet og i Trøndelag, der elvene renner i flate daler. Dovrebanen har blant annet blitt stengt på flere viktige strekninger, og den er ikke ventet åpnet igjen på flere dager. Noen strekninger er åpnet igjen, mens andre strekninger tar det litt lengre tid å reparere.

Rasert av flommen!

På fredag ble utforløypa i Kvitfjell rasert av flommen, særlig målområdet. For tredje gangen på 18 år har flommen herjet i Kvitfjell, men nå er det første gang at deler av alpinløypa er rasert. Ødeleggelsene er enorme, så det tar lang tid å reparere dem.

l-041RB ble rammet

Romerikes Blad(RB) ble rammet av flommen i forrige uke. Onsdag morgen oppdaget de vannskadene. Vannet stod en halv meter opp på permer med gamle årganger. Deler av RB-arkivet lå under vann, og ble kanskje ødelagt. De håper at de får reddet det viktige materialet. I arkivet lå 110 års historie. Det lå blant annet negativer, papirbilder og gamle årganger av avisen der.