Halloween

Nå på torsdag er det halloween og dette er en stor tradisjon i mange land. Feirer du Halloween? Eller er dette bare en helt vanlig dag for deg?

31.oktober

Halloween er natten før allhelgensdag, 31.oktober.  Den amerikanske feiringen stammer fra den katolske allhelgensdagen, som har blitt inspirirert fra høstfester, romerske festivaler og andre sammenkomster. Feiringen av Halloween varier fra land til land, siden alle har ulike måter å feire på.  Den mest kjente feriringen kommer fra amerika, men Halloween kommer opprinnelig fra Irland og England. Amerikanske barn feirer Halloween ved å kle seg ut og ringe på døra til andre mennesker og spørre etter godteri. I Amerika heter dette «Trick or Treat», som på norsk betyr «knask eller knep».  Når menenskene som bor i huset åpner døren spør barna om vedkommene ønsker å gi godteri, eller om barna skal utføre rampestreker. Hvordan mennesker feirer Halloween varier fra familie til familie. Noen ønsker ikke å feire Halloween i det hele tatt og kan derfor slokke alt lys i huset. Det er også mange som vil feire denne dagen og pynter gjerne utenfor huset med skumle ting, som foreksempel et utkjært gresskar med et tent lys oppi.

Halloween i Norge

Norge begynte med Halloween i år 2000 og vår Halloweenfeiring er sterkt påvirket av den amerikanske feiringen. Her i Norge gjør vi nesten akkurat det samme som i Amerika. Vi kler oss ut i skumle kostymer og går fra dør til dør og spør etter godteri. Får ikke barna godteri kan de utføre rampestreker på huset eller andre gjenstander der hvor personene bor. Dette kan være alt fra å kaste egg på huset, hive dopapir og velte søppelkasser.