Kos på skolen, men for mye lekser!

Vi har tatt en tur rundt i kooridorene og snakket med noen elever på 9.trinn ved Østersund Ungdomsskole. Er det mye å gjøre av lekser?  Hvordan synes de skolen er? Vet de hva de skal bli når de går ut av videregående?

Lekser

Dette tar opp for mye av fritiden, mener elevene vi snakket med

Vi får raskt bekreftet at elevene syntes det er litt for mye lekser, prøver, innleveringer og fremføringer. – Jeg  vil heller bruke fritiden min på  fritidsaktiviteter og venner enn skolearbeid, sier en av jentene. Der finner du ingen uenighet i gjengen. Noen mener det hadde vært bedre med lengre skoledag og ingen lekser, enn en vanlig skoledag med mye lekser etter skoletid.

Lærer ikke av prøver

-Elevene lærer ikke så mye av prøvene. Det man synes er mest interessant husker man som regel, men det som man bare synes er kjedelig glemmer man fortere. – Det stresser meg og jeg glemmer som regel alt i det samme jeg er ferdig med prøven, sier en. – Ja, prosjekter er mer lærerikt, for da finner man stoffet selv og man kan samarbeide med andre, svarer en annen.

De fleste elevene er mest misfornøyd med at leksemengden og prøvemengden er så stor.  -Lærerne bør ta litt mer ansvar med å ikke gi elevene så mye lekser og prøver, og heller fokusere på å lære elevene det grunnleggende stoffet. Noen lærere er også veldig »flinke» til å gi masse prøver, innleveringer og lekser på en gang. De bør heller samsnakke og fordele det utover hele skoleåret.

Gode muligheter med «YouMe»

Youme

YouMe» arrangerer aktiviteter og turneringer

De fleste syntes at skolen er et bra og lærerikt sted og de syntes at det er en god mulighet til å treffe venner i hverdagen. Østersund ungdomskole har også en gruppe som blir kalt for »YouMe» som arrangerer aktiviteter i noen av pausene, så elevene skal ha noe å gjøre. De arrangerer turneringer, aktiviteter etter skoletid og de deler også ut spill i pausene. Det er derfor en god mulighet til å finne på noe å gjøre på skolen, når man ikke sitter i timen.

Har ikke bestemt seg

De fleste elevene på Østersund har en liten tanke i hodet om hvilken linje de vil gå på videregående, men det er fremdeles noen som er usikre. 9.trinn skal utplasseres etter jul, og dette er derfor en fin mulighet for elevene til å prøve ut forskjellige skoler og yrker. Mange elever har allerede bestemt seg for hva de vil prøve ut når dem skal utplasser

De fleste har en tanke om hva man skal vil søke til videregående, men ikke alle.

res, men det er fortsatt en del elever som sliter med disse valgene.

En i gjengen sier: – Foreldrene prøver ofte å komme med innspill, men det er vanskelig for barna og bestemme seg. Det kan være fristende å følge etter vennene sine når det gjelder skole og yrke, men det er som regel en dårlig idé. Alle elever burde ta sine egne valg, uavhengig av andre.

Venninen skyter inn: – Ja, ungdomsskolen kan være veldig utfordrene for mange, og med fritidsaktiviteter er det vanskelig å fordele skolearbeidet riktig. Forhåpentligvis vil mengden skolearbeid minske litt etter jul, og da kan det bli mer tid til andre ting også.

Skrevet av Emilie Haraldsen, Inger Sofie Skaarer og Andrea Rosendal Pettersen