Ærlig talt; fra himmel til helvete!

Verås LarsenI dag den 28.10 var vi fra hele 8.trinn og to klasser fra 10.trinn på et foredrag om doping. Vi fikk høre om hvor seriøst dette egentlig er – og at det tar over livet til deg og dine nærmeste, dersom du bruker rusmidler.

Det er mange ungdommer som begynner med rusmidler fordi de enten blir påvirket av en vennegjeng eller bare for å få følelsen om at du er kongen her i livet, men dette er ikke bra for helsen. Vis du tar rusmidler i puberteten vil du stoppe å utvikle deg, det vil si at du stopper og vokse. Guttene slutter å vokse i høyden, du får dame hormoner som pupper og i tillegg kan du slutte å produsere testosteron. Jentene slutter også å vokse i høyden men får i tillegg bart. Morten Heierdal hadde i løpet av foredraget fortalt om sin historie og om hva konsekvensene ble for at han hadde tatt rusmidler.

Startet med steroider som ung og naiv

Morten Heierdal hadde bygd opp kroppen sin på anabole steroider, nå må han bygge hele livet sitt opp igjen. Morten vokste opp på Furuset. Han spilte fotball, men han hadde ikke den største kroppsbygningen, men han var ganske høy og tynn. Morten ville jo som alle andre se bra ut foran jentene i klassen, men han måtte jo gjøre noe for å se bra ut.  Etter å ha tenkt litt bestemte han og en kamerat seg for å starte på et helsestudio for og bli store og sterke. I starten fikk de  raske  resultater, da fikk de ganske mye skryt av de store gutta på senteret. Men da utviklingen begynte å gå saktere nesten  helt stille, var det mange andre som viste svaret på hva de skulle gjøre. Svaret var jo og starte med rusmidler. Han sier at  de var unge  og naive gutter som lysnet på livet. I tillegg så de hvor populære de store gutta var og hvor mye oppmerksomhet  de fikk av  jentene. De to så opp til den gjengen, de hadde så lyst til å bli like som de store guttene. Han startet med rusmidler  som 17 åring  men slutta ikke før han var 27 år.

Kort lunte

morten heierdalFamilien fikk etter vært en mistanke om at  noe var galt, siden Morten vokste så fort som han gjorde. Men for han betydde det ikke så mye, fordi han følte seg som sjef nesten som en verdensmester. Ingen kunne ta han, og han var ikke redd for noe.  Han  husker ikke helt når det glapp, når han begynte å miste kontrollen. De anabole steroidene begynte å forandre han. Når  man får i  seg rusmidler blir også temperamentet og sjalusien din dobbelt. Morten forteller også at man får en veldig kort lunte, i tillegg  kan man gå fra å være super sur til super glad. Han var jo i en gjeng nå, som dreiv med narkotika.

-Hvorfor er du alltid så sur på mamma?

Du lurer  kanskje på hvordan de fikk tak i disse stoffene, Morten forteller at han fikk det igjennom venner og bekjente. De lagde det også hjemme i stuen sin. Han hadde gjort ganske mye dumt i løpet av disse årene. Som at han hadde skadet to personer  hardt i løpet av denne perioden. Den ene gangen skjedde på byen og den andre i trafikken. Morten sier at i det ene tilfelle hadde han klart å knekke øyehullet til personen. Men midt i alt dette kaoset fikk han en datter, som heter Emilie. Han tenkte ikke så mye over det der og da at nå har jeg blitt pappa. Når Emilie hadde blitt 4 år gammel kom hun bort til pappaen sin og spør: Hvorfor er du alltid så sur på mamma?. Da kjente han at det stakk langt inn i sjelen hans. Når din egen datter på 4 år ser på deg med triste øyne og spør deg hvorfor du alltid er så sur, det er en veldig ubehagelig følelse du får da sier Morten. Når vi stilte han spørsmålet:doping 4

-Er alle fra «venne» gjengen tatt eller døde? Svarer Morten med at noen fra den gjengen er døde eller sitter i fengsel til håret deres er grått. Han sier også at noen av dem var med på Nokas-ranet, da ble det stjålet 50 millioner kroner.

Viktig å vite hva som skjer

Morten måtte sitte i fengsel i 1 og et halvt år for slåsskampene han hadde vært i, han ble sluppet ut den 22.juli 2013. Men i dag  jobber Morten Heierdal for Antidoping Norge. Han drar  50%  rundt på skoler og forteller sin historie, mens de andre 50% prosentene jobber han med å sjekke treningstudioer i Norge. Han syns at det er viktig at vi vet hva som kan skje vis man tar rusmidler. For på disse 10 årene som  han hadde brukt rusmidler har mange av vennene hans mistet livet , men han slapp unna. Han sier selv at det kanskje var hans skjebne å få oppleve alle disse hendelsene så for å  fortelle etter på om disse hendelsene.

Skrevet av Juliana, Kariniya og Sina